Secretarul de Stat american Antony Blinken îndeamnă Rusia, într-o vizită la Kiev, joi, să-şi înceteze comportamentul agresiv faţă de Ucraina, în contextul în care un număr semnificativ de forţe armate ruseşti sunt în în continuare desfăşurate la frontiera ruso-ucraineană, în pofida unei retrageri recente, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne uităm către Rusia, pentru ca ea să-şi înceteze acţiunile periculoase şi agresive”, a avertizat Blinken în cadrul unei întâlniri, în capitala ucraineană, cu preşedintele Volodimir Zelenski.

”Ştim că Rusia a retras unele forţe de la frontiera cu Ucraina, însă vedem că rămân forţe semnificative şi echipament în cantitate semnificativă acolo”, a subliniat el, promiţând să coopereze cu Ucraina pentru ca această fostă republică sovietică ”să se poată apăra singură de o agresiune”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat, la rându său, o retragerea prea târzie, în opinia sa, a unor forţe ruseţti, anunţată de Moscova la 23 aprilie, după săptămâni de tensiuni, în urma desfăşurării a zeci de mii de militari ruşi la frontiera comună şi în Crimeea anexată.

”Considerăm că reducerea (numărului de militari ruşi) este prea lentă, iată de ce ameninţarea există în continuare”, a declarat Zelenski.

Moscova a desfăşurat timp de săptămâni de zile zeci de mi de militari la frontiera cu Ucraina, în mod oficial la ”exerciţii militare”, care au alimentat, atât în această ţară, cât şi în Occindent, temeri cu privire la o posibilă ofensivă sau o invazie.

Această desfăşurare militară rusă a avut loc în contextul unei intensificări a violenţelor în războiul cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei şi unor importante manevre maritme atât la Marea Neagră, cât şi în Crimeea anexată.

Rusia a dat asigurări că aceste mişcări de trupe ”nu ameninţă pe nimeni” şi că era vorba despre un răspuns la operaţiuni ”agresive” NATO în Europa de Est.

Washingtonul, UE şi NATO şi-au multiplicat declaraţiile de susţinere a Kievului în acest context, însă nu au dat curs unei cereri ucrainene de accelerare a aderării Ucrainei la NATO - o linie roşie la Moscova.

Volodimr Zelenski i-a mulţumit şefului diplomaţiei americane pentru susţinerea Statelor Unite împotriva Rusiei şi a apreciat că ”s-au făcut multe în vederea opririi escaladării”.

”Sunt aici dintr-un motiv simplu: acela de a reafirma cu forţă, în numele preşedintelui (Joe) Biden (...) angajamentul nostru în favoarea suveranităţii Ucrainei, integrităţii sale teritoriale şi independenţei sale”, a declarat el în această primă vizită a unui oficial de rang înalt din cadrul noii administraţii americane, de la instalarea acesteia la putere, în ianuarie.

Blinken îndeamnă totodată Ucraina să se angajeze pe calea reformelor şi luptei împotriva corupţiei.

Biden i-a promis în aprilie o ”susţinere de nezdruncinat” lui Zelenski, în timp ce Rusia îşi comasa trupe la frontieră şi în Crimeea.

Anunţul retragerii trupelor a deschis calea unui summit pe care Bidemn i l-a propus lui Putin, care ar putea avea loc în iunie.

Washingtonul susţine puternic Kievul după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în 2014, când a izbucnit Războiul din Donbas între forţe ucrainene şi separatişti proruşi susţinuţi de Moscova, soldat cu peste 13.000 de morţi în decurs de şapte ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.