Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat sâmbătă că guvernul american a avut discuţii cu Elon Musk despre utilizarea în Ucraina a internetului prin intermediul reţelei de minisateliţi Starlink, după ce compania SpaceX a miliardarului a limitat folosirea acestui serviciu, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

SpaceX a declarat luna aceasta că a luat măsuri pentru a împiedica armata ucraineană să folosească serviciul Starlink al companiei pentru controlul dronelor din regiune, subliniind că scopul acestuia este unul strict paşnic şi civil.

Întrebat în timpul unui interviu acordat NBC News, care va fi difuzat duminică, dacă Statele Unite i-au cerut lui Musk, directorul general al companiei, să nu restricţioneze utilizarea capacităţilor Starlink de către armata ucraineană, Blinken a răspuns: "Ei bine, nu pot împărtăşi nicio discuţie pe care am avut-o, nu pot decât să spun că am avut discuţii".

SpaceX a livrat în mod privat camioane încărcate cu terminale Starlink în Ucraina, permiţând armatei ţării să comunice prin conectarea acestora şi prin conectarea lor la cei aproape 4.000 de sateliţi pe care SpaceX i-a lansat până acum pe orbita joasă a Pământului.

Rusia a încercat să bruieze semnalele Starlink în regiune, deşi SpaceX a ripostat prin întărirea software-ului serviciului, a declarat Musk.

Gwynne Shotwell, preşedinta şi directorul operaţional al SpaceX, a declarat la 8 februarie, la o conferinţă, că serviciul Starlink - care a furnizat Ucrainei comunicaţii în bandă largă ajutând-o să se apere împotriva forţelor ruseşti - "nu a fost niciodată menit să fie folosit ca armă".

"Cu toate acestea, ucrainenii au profitat de ea în moduri care nu au fost în intenţia noastră şi care nu au făcut parte din niciun acord", a mai spus reprezentanta SpaceX. Shotwell a precizat ulterior că s-a referit la informaţiile potrivit cărora armata ucraineană ar fi folosit serviciul Starlink pentru a controla dronele folosite pentru a repera poziţiile inamice, pentriu a calcula tirurile de lungă distanţă şi pentru a lansa bombe.

"Există lucruri pe care le putem face pentru a le limita capacitatea de a face acest lucru", a menţionat Shotwell. "Sunt lucruri pe care le putem face şi pe care le-am făcut", a adăugat ea, refuzând să spună ce măsuri a luat SpaceX.

Folosirea Starlink în cazul dronelor a depăşit sfera de aplicare a unui acord pe care SpaceX îl are cu guvernul ucrainean, a precizat Shotwell, adăugând că acest contract a fost destinat unor scopuri umanitare, cum ar fi furnizarea de internet în bandă largă pentru spitale, bănci şi familii afectate de invazia Rusiei.

"Ştim că armata le foloseşte pentru comunicaţii, iar acest lucru nu este în regulă", a spus ea. "Intenţia noastră nu a fost niciodată ca ei să le folosească în scopuri ofensive", a punctat preşedinta SpaceX.

CITEȘTE ȘI SpaceX ar trebui să aleagă între Ucraina şi Rusia, afirmă Mihailo Podoliak după ce compania lui Elon Musk a anunţat că a limitat utilizarea dispozitivelor Starlink

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.