Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat, la Minsk, că şi-a întrerupt relaţiile cu Patriarhia de la Constantinopol, după hotărârea acesteia de a recunoaşte o biserică ortodoxă independentă în Ucraina, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi nu putem să ţinem slujba în comun, preoţii noştri nu vor mai participa la liturghii cu ierarhii Patriarhiei de la Constantinopol”, a declarat pentru presă mitropolitul Hlarion, însărcinatul cu diplomaţia al Patriarhiei de la Moscova, la finalul unui sinod, luni, al Bisericii Ortodoxe Ruse.

”Noi nu vom putea să păstrăm contactul cu această Biserică, care se află în situaţie de schismă”, a adăugat el.

Hilarion a precizat că această ruptură completă a ”legăturilor euharistice” înseamnă totodată că credincioşii Patriarhiei de la Moscova nu mai pot primi împărtăşania în biserici aflate sub jurisdicţia Patriarhiei de la Constantinopol.

Patriarhia de la Constantinopol a hotărât, săptămâna trecută, să recunoască o biserică ortodoxă independentă în Ucraina, punând astfel capăt unei tutele religioase ruse de 332 de ani, ceea ce a ridicat problema viitorului unor milioane de credincioşi în Ucraina, o ţară în care Biserica ortodoxă Rusă se bucură în continuare de o influenţă importantă.

Patriarhia de la Moscova, care a denunţat o ”schismă” şi o ”catastrofă”, a avertizat că în Ucraina ar putea avea loc tulburpri între susţinători ai celor două biserici rivale.

Unii preoţi din parohii loiale Moscovei şi-au îndemnat credincioşii să fie pregătiţi să se apere în eventuale operaţiuni de forţă vizând să le ia bisericile.

În septembrie, în urma unei vizite în Ucraina a doi emisari ai Patriarhiei de la Constantinopol, Biserica Ortodoxă Rusă a decis deja să-şi rupă o parte a relaţiilor cu Constantinopolul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.