Silvio Berlusconi, ai cărui ultimi 25 de ani de revenire în politică se confundă cu istoria Italiei, a pierdut duminică, pentru prima oară, leadershipul dreptei, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coaliţia dreapta/extrema dreaptă s-a clasat prima cu 37% din voturi exprimate, însă cu doar 13,5% dintre aceste sufragii, partidul său, Forza Italia (FI, centru-dreapta), se află de-acum în urma Ligii (extremă dreapta) a lui Matteo Salvini, o formaţiune eurosceptică şi antisistem. Iar Il Cavaliere nu mai face cărţile.

”Am fost pedepsiţi pentru că nu m-am putut prezenta personal”, le-a spus duminică bătrânul magnat media colaboratorilor săi, potrivit presei.

”Acesta este sfârşitul epocii lui Silvio Berlusconi”, scrie luni cotidianul La Repubblica, care l-a îngropat eronat în mai multe rânduri.

Cel care s-a prezentat Bruxellesului drept singurul bastion împotriva populiştilor şi forţelor antieuro şi-a pierdut, aşadar, pariul.

În pofida scandalurilor, gafelor legendare şi proceselor lanţ, fostul şef al Guvernului a reuşit însă o revenire vulcanică în prim-planul scenei politice, la vârsta de 81 de ani, în pofida unei operaţii pe cord anul trecut.

Zâmbetul ”caimanului”, una dintre poreclele sale, s-a mai ofilit, iar operaţiile de lifting au lăsat urme de faţa machiată ”gros, ca parchetul”, potrivit unui editorialist de la La Repubblica.

ASCENSIUNE

Din cauza vârstei, el a renunţat la reuniunile de campanie şi băile de mulţime, dând asigurări că ajunge la mai multă lume multiplicându-şi intervenţiile la posturi de radio, de televiziune şi în ziare, dintre care multe îi aparţin.

Fiul unui angajat la o bancă milaneză, născut pe 29 septembrie 1936, Silvio Berlusconi a început să lucreze ca animator pe vapoare de croazieră, unde cânta şi spunea povestioare amuzante.

Înarmat cu o licenţă în drept, el s-a lansat în afaceri, începând o ascensiune care ridică întrebări despre originea averii sale, în legătură cu care a rămas vag.

Însă mai ales în sectorul televiciunii s-a exprimat geniul creativ al acestui mare comunicator, care şi-a înţesat programele cu femei dezgolite pentru a place marelui public.

Holdingul familiei Berlusconi, Fininvest, numără trei posturi de televiziune, ziare, editura Mondadori şi alte participaţiuni.

Un fan al fotbalului, Silvio Berlusconi a prezidat, de asemenea, 31 de ani, AC Milan, care a câştigat de cinci ori Liga Campionilor în era sa, înainte să-l vândă, în aprilie 2017, unor investitori chinezi.

”BUNGA-BUNGA”

În 1994, afirmând că se teme de o preluare a puterii de către stânga, s-a lansat în politică şi a înfiinţat FI, cu ajutorul imperiului său mediatic. După o campanie-fulger, un adevărat model de marketing politic, el a devenit şeful Guvernului, iar apoi a fost abandonat de aliaţi după doar şapte luni.

El a revenit în 2001 şi a stat cinci ani la putere - un record posbelic. Înfrânt cu un scor extrem de strâns în 2006, şi-a luat revanşa doi ani mai târziu, instalându-se la conducere a treia oară. Însă în noiembrie 2011 a fost nevoit să cedeze, în huiduieli, frâiele unei Italii pradă a unei crize financiare grave.

În continuare fără un moştenitor politic, el a reapărut pe scena politică obţinând o treime din voturi în alegerile legislative din februarie 2013, obligând stânga la o alianţă complicată cu cel pe care l-a considerat întotdeauna inamicul ei istoric.

Însă, câteva luni mai târziu, o lungă litanie de probleme judiciare a condus la o primă condamnare definitivă, cu privire la fraudă fiscală: un an de închisoare - efectuat sub formă de muncă în folosul comunităţii într-un azil de bătrâni - şi interzicerea dreptului de a fi ales pe o perioadă de şase ani.

Gistul său - asumat - faţă de femei frumoase, inclusiv call-girls, a explodat odată cu "Rubygate" şi serile "bunga-bunga". El a fost achitat de acuzaţii de relaţii cu o prostituată minoră, dar se judecă în legătură cu coruperea unor martori în acest caz.

Tatăl a cinci copii provenind din două căsătorii şi bunic, aflat din 2011 într-o relaţie cu o femeie cu aproape 50 de ani mai tânără ca el, Silvio Berlusconi provoacă în rândul compatrioţilor săi o adulaţie necondiţionată sau o ură viscerală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.