Luigi Di Maio, cu un aspect îngrijit şi o expresie care sugerează încredere, desemnat la vârsta de doar 31 de ani drept succesorul său de către vulcanicul Beppe Grillo, a făcut din partidul Mişcarea Cinci Stele (M5S, populişti, antisistem) primul partid al Italiei, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor din 2013, el pare de-acum de neocolit în discuţiile cu privire la viitorul Guvern, după ce formaţiunea a obţinut peste 30% din voturile exprimate în alegerile legislative de duminică, potrivit unor rezultate parţiale, de luni.

În cadrul M5S, în care regula este mai degrabă excesul, acest tânăr din Napoli a ştiut să se impună prin fizicul său de ginere ideal şi costumul şi cravata întotdeauna impecabile.

Astfel el este cu totul diferit de Beppe Grillo, comicul fondator şi liderul M5S, ale cărui vorbire înflorită şi diatribe tunătoare au lansat M5S.

Însă, la aproape 70 de ani, acesta din urmă s-a retras dintr-un M5S care a devenit un partid ”matur”, lansând un nou blog şi întrocându-se pe scena pe care a lansat ideea unei mişcări bazate pe democraţia participativă directă.

La mitingul din finalul campaniei, vineri, bătrânul activist, cu părul alb, a susţin un discurs inflamator scurt, lăsându-i scena protejatului său.

”El este foarte popular în rândul activiştilor, iar forţa sa constă tocmai în faptul că ee complet diferit faţă de Beppe Grillo, atât în comunicare, cât şi în înfăţişare”, a declarat pentru AFP Alberto Castelvecchi, un profestor de comunicare la Universitatea Luiss din Roma.

”LINIŞTITOR PENTRU MAME”

Un activist în spatele lui Beppe Grillo din 2007, membru al mişcării încă de la înfiinţarea ei, Luigi Di Maio a urcat rapid toate eşaloanele.

În urma unui eşec în alegerile muncipale din 2010, la Pomigliano d'Arco, în apropiere de Napoli, el a devenit trei ani mai târziu deputat şi vicepreşedinte al Adunării - la doar 26 de ani, un record în Italia.

El a fost desemnat, în septembrie, candidat la postul de premier, în urma unui vot online al activiştilor M5S, în care a obţinut 82% din voturi, un scor căruia criticii săi îi atribuie absenţa unei concirenţe reale.

"Di Maio a fost creat să fie moderat, liniştilor pentru mame”, a scris jurnalistul Jacopo Iacoboni într-o carte despre tânărul lider, pe care-l defineşte drept ”o creatură totală a Casaleggio Associati", societatea de consultanţă informatică ce gestionează site-ul şi activitatea M5S.

Fiul unui fost lider al Mişcării Sociale italiene - un partid neofascist în prezent dizolvat -, Luigi Di Maio respinge eticheta de populist, pe care o consideră peiorativă, şi dă asigurări că nu vrea o Italie extremistă sau antieuropeană.

De un calm total în faţa oricărei probe, potrivit colaboratorilor săi, tânărul candidat reprezintă totodată seriozitatea, care a lipsit mişcării.

El şi-a consolidat această imagine în campania electorală, în care a efectuat vizite în străinătate şi a prezentat o echipă de experţi, mulţi provenind din societatea civilă, care va alcătui Guvernul în cazul unei victorii.

Cu riscul de a-şi răci relaţiile cu aripa ortodoxă a mişcării, el şi-a potolit discursul cu privire la ieşirea din zona euro - care nu mai este de actualitate, sau cu privire la alianţe cu alte partide - care nu mai sunt total excluse, în pofida faptului că M5S s-a constituit pe respingerea vechii clase politice.

MARIONETĂ

În paralel, ”pe tema subiectelor de etică şi imigraţie, gândirea candidatului la postul de premier seamănă celei a unui surfer, care urmează valul”, scria recent săptămânalul catolic Famiglia Cristiana.

Alţii au insistat asupra CV-ului său subţire. El nu şi-a încheiat studiile în drept, iar experienţele sale profesionale se limitează la a fi fost scurt timp administratorul unui site de web, asistent realizator şi steward.

Aceste lucruri îi determină pe criticii săi să spună că este doar marioneta lui Beppe Grillo şi că nu este ”înarmat” intelectual să conducă a treia economie din zona euro.

”Cancelarul austriac are vârsta mea, preşedintele francez are 40 de ani. A venit vremea tinerilor”, le răspunde el.

Aceasta este opinia care domină în fieful său electoral de la Pomigliano d'Arco, unde a fost ales triumfal duminică.

”Noi suntem ca el. De aceea votăm Luigi: aşa cum este astăzi va rămâne mâine. El nu va face ca alţii”, a declarat o alegătoare pentru AFP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.