Prăbuşirirea clădirilor şi incendiile care au urmat după cutremurul cu magnitudinea 7,5 care s-a produs luni în vestul Japoniei au provocat moartea a 57 de persoane în prefectura Ishikawa, iar multe altele au fost rănite, informează agenţia Kyodo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Seismul, care s-a produs la adâncime mică, cu epicentrul în oraşul Shiga, din prefectura Ishikawa, a zguduit o zonă extinsă, din Hokkaido până în Kyushu şi a declanşat o alertă de tsunami major pentru regiunea Noto din prefectura Ishikawa. Un tsunami de peste 1,2 metri a fost observat în portul Wajima. Casele au fost avariate în zonele de coastă, cum ar fi oraşul Suzu.

Aproximativ 200 de seisme au fost detectate de la primul cutremur de luni, potrivit Agenţiei Meteorologice din Japonia, care a avertizat că alte replici puternice ar putea lovi în zilele următoare.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Cele mai multe victime sunt în prefectura Ishikawa, dar sunt foarte mulţi răniţi şi în prefecturile Niigata, Toyama, Fukui şi Gifu.

Potrivit Prefecturii Ishikawa şi altor surse, 24 de persoane au murit în oraşul Wajima, 22 de persoane în oraşul Suzu, 5 persoane în oraşul Nanao, 2 persoane în oraşul Anamizu, 2 persoane în oraşul Noto, o persoană în oraşul Hakui şi o persoană în oraşul Shiga. Este cutremurul cu cele mai multe victime din 2016 încoace.

Potrivit Agenţiei de gestionare a incendiilor şi dezastrelor, peste 100 de persoane au fost rănite în fiecare regiune, dar multe administraţii locale încă mai caută victime.

În cele mai multe cazuri, aceste persoane au rămas blocate sub dărâmături.

Un incendiu de amploare a izbucnit în jurul Wajima Morning Market, o atracţie turistică din oraşul Wajima, iar aproximativ 200 de clădiri au fost distruse.

90 LA SUTĂ DIN CASE DISTRUSE ÎNTR-UN ORAŞ

Primarul din Suzu, Masahiro Izumiya, a declarat că pagubele sunt catastrofale în această localitate, 90% dintre cele aproximativ 5.000 de case fiind fie complet distruse, fie aproape complet distruse.

Echipele de salvare se luptau marţi, la temperaturi scăzute, să ajungă în zonele de coastă, unde multe persoane s-ar putea să fie blocate sub miile de case distruse.

Premierul Fumio Kishida a declarat că amploarea pagubelor provocate de cutremur devine "din ce în ce mai clară" la mai bine de 24 de ore de la producerea seismului din peninsula Noto, în prefectura Ishikawa. Kishida a spus că aproximativ 3.000 de salvatori întâmpină dificultăţi în a ajunge în extremitatea nordică a peninsulei, unde survolurile cu elicopterul au arătat că sunt numeroase incendii şi pagube extinse la clădiri şi infrastructură.

Numeroase servicii feroviare şi zboruri către zona afectată de cutremur au fost suspendate. Peste 500 de persoane au rămas blocate pe aeroportul din Noto, care a fost închis din cauza fisurilor de pe pistă şi de pe drumul de acces şi a pagubelor suferite de clădirea terminalului.

Guvernul japonez a ordonat luni seară ca aproximativ 100.000 de persoane să-şi părăsească locuinţele, trimiţându-le în sălile de sport ale şcolilor, folosite de obicei ca centre de evacuare în situaţii de urgenţă. Aproape jumătate dintre cei evacuaţi se întorseseră la casele lor marţi, după ce autorităţile au ridicat avertizările de tsunami.

Dar aproximativ 33.000 de gospodării au rămas fără curent electric în prefectura Ishikawa după o noapte în care temperaturile au scăzut sub zero grade. Mai mult de 100.000 de locuinţe nu au alimentare cu apă.

IMPACT ECONOMIC

Cutremurul vine, de asemenea, într-un moment sensibil pentru industria nucleară din Japonia, care se confruntă cu o opoziţie acerbă de când cutremurul şi tsunamiul din 2011 au declanşat scurgeri nucleare la Fukushima, pe coasta de est. Oraşe întregi au fost devastate şi aproape 20.000 de persoane au murit atunci. Săptămâna trecută, Japonia a ridicat o interdicţie de funcţionare impusă celei mai mari centrale nucleare din lume, Kashiwazaki-Kariwa, care a fost oprită de la tsunamiul din 2011.

Autoritatea de Reglementare Nucleară a declarat că nu au fost găsite nereguli la centralele nucleare situate de-a lungul Mării Japoniei, inclusiv la cele cinci reactoare active de la centralele Ohi şi Takahama ale Kansai Electric Power din prefectura Fukui. Centrala Shika a Hokuriku Electric, cea mai apropiată de epicentru, era, de asemenea, inactivă din 2011. Compania a precizat că au avut loc întreruperi de energie electrică şi scurgeri de petrol în urma seismului de luni, dar nu au existat scurgeri de radiaţii. Compania declarase anterior că speră să repornească reactorul în 2026.

Toshiba a precizat că filiala sa locală Kaga Toshiba Electronics a oprit producţia de semiconductori la fabrica sa din Ishikawa pentru a evalua impactul cutremurului asupra instalaţiilor sale.
 
Producătorul de echipamente cu cipuri Kokusai Electric a declarat că a constatat pagube la fabrica sa din Toyama şi că face verificări în continuare înainte de reluarea planificată a operaţiunilor, joi.

Japonia este situată pe arcul de vulcani şi falii oceanice denumit "Inelul de foc", care înconjoară parţial bazinul Pacificului. În această ţară se produc  20% din cutremurele de magnitudine 6 sau mai mare din lume şi în fiecare an se înregistrează până la 2.000 de cutremure care pot fi resimţite. Tocmai de aceea, Japonia este renumită pentru infrastructura sa rezistentă la cutremure.

Seismul de luni a fost însă deosebit de puternic, cu grad maxim de intensitate, 7, pe scara pe care o folosesc niponii, adâncimea de numai 10 km la care s-a produs amplificând amploarea distrugerilor.

Papa şi mai mulţi lideri mondiali au trimis mesaje de condoleanţe, preşedintele Joe Biden afirmând, într-un comunicat, că Statele Unite sunt pregătite să ofere Japoniei orice fel de ajutor necesar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.