Bilanţul morţilor din Gaza de la reluarea operaţiunii militare a Israelului, vineri dimineaţă, a crescut la peste 60 de morţi, potrivit surselor palestiniene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Loviturile israeliene asupra Fâşiei Gaza au ucis "peste 60 de persoane" de la sfârşitul armistiţiului, vineri dimineaţă, a anunţat Ministerul Sănătăţii din teritoriul controlat de Hamas într-un comunicat de presă citat de AFP. De asemenea, ministerul a informat că "zeci de civili au fost răniţi în bombardamentele aeriene".

Potrivit jurnaliştilor de la AFP, răniţii vin în număr mare la spitalele deja supraaglomerate din Gaza, unde locuitorii se grăbesc, de asemenea, să doneze sânge.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Reînceperea luptelor în Gaza a readus o "situaţie de coşmar" pentru teritoriul palestinian, a declarat vineri şeful Crucii Roşii pentru Agenţia France-Presse. Vorbind în marja discuţiilor de la summitul COP28 al ONU privind schimbările climatice, care are loc la Dubai, Robert Mardini a declarat că "oamenii sunt la limită, spitalele sunt la limită, întreaga Fâşie Gaza este într-o stare foarte precară".

Reluarea luptelor îi readuce pe locuitorii din Gaza "la situaţia de coşmar în care se aflau înainte de armistiţiu", a mai spus Robert Mardini, director general al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii. El a remarcat "suferinţa, distrugerile, frica, anxietatea şi condiţiile lor de viaţă precare".

"MAMA TUTUROR BĂTĂILOR"

Armata israeliană a declarat, la rândul său, că avioane de luptă au lovit vineri ţinte ale Hamas în Gaza, în timp ce jurnaliştii AFP au raportat atacuri aeriene în nordul şi sudul teritoriului.

Luptele au fost reluate la scurt timp după ce armata israeliană a declarat că a interceptat o rachetă lansată din Gaza, prima trimisă din teritoriul palestinian de la cea lansată la câteva minute după începutul armistiţiului, la 24 noiembrie.

Un purtător de cuvânt al guvernului israelian a declarat vineri că Hamas "va lua acum mama tuturor bătăilor", după ce armistiţiul din Fâşia Gaza a expirat şi ostilităţile au fost reluate. "Din păcate, Hamas a decis să pună capăt pauzei în lupte prin faptul că nu a eliberat toate femeile răpite", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Eylon Levy, în cadrul unui briefing. "Dacă a ales să ţină ostatice femeile israeliene, Hamas va suporta acum mama tuturor bătăilor", a spus purtătorul de cuvânt, citat de The Guardian.

Levy a susţinut că acordul care dura de o săptămână putea fi prelungit, guvernul israelian aprobând deja o listă de deţinuţi palestinieni care urmau să fie eliberaţi şi care ar fi însemnat că schimburile de deţinuţi şi ostatici ar fi putut continua încă două zile.

La rândul său, Hamas dă vina pe Israel pentru eşecul de a conveni asupra prelungirii armistiţiului. Israelul, susţine mişcarea palestiniană, a respins "în mod persistent" propunerile de eliberare a ostaticilor. "Pe tot parcursul nopţii, s-au desfăşurat negocieri indirecte pentru prelungirea armistiţiului, în cadrul cărora am propus schimburi ce implică prizonieri şi persoane în vârstă, precum şi predarea corpurilor deţinuţilor israelieni care şi-au pierdut viaţa din cauza bombardamentelor sioniste", a precizat aripă armată a mişcării, într-un comunicat.

CÂŢI OSTATICI ISRAELIENI MAI SUNT

Levy a precizat că Hamas deţine în continuare 137 de ostatici, dintre care 10 au vârsta de 75 de ani sau mai mult. Acest număr include "117 bărbaţi" şi 20 de femei, în timp ce 126 sunt israelieni şi 11 cetăţeni sunt străini: opt thailandezi, un cetăţean nepalez, un tanzanian şi un franco-mexican.

El a adăugat că şapte persoane sunt încă date dispărute în urma atacurilor din 7 octombrie, când militanţii Hamas au pătruns în sudul Israelului pe la graniţa militarizată cu Fâşia Gaza, ucigând aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, şi răpind 240, potrivit unui bilanţ israelian.

Israelul a ripostat cu o campanie militară neîncetată în Gaza, despre care autorităţile din teritoriul condus de Hamas spun că a ucis peste 15.000 de persoane, de asemenea, majoritatea civili.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.