Avioanele de război israeliene au reînceput să bombardeze Gaza, civilii palestinieni au fugit să se adăpostească, iar sirenele care avertizează că urmează atacuri cu rachete au răsunat din nou în sudul Israelului, vineri, după ce armistiţiul de o săptămână a expirat fără un acord de prelungire a acestuia şi războiul a fost reluat, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jurnaliştii Reuters din Khan Younis, oraş din sudul Fâşiei Gaza, au văzut cum zonele estice au fost supuse unui bombardament intensiv, coloane de fum ridicându-se spre cer. Locuitorii au ieşit pe străzi, fugind în căutarea unui adăpost mai la vest.

În nordul enclavei, principala zonă de război de săptămâni întregi, coloane uriaşe de fum se ridicau deasupra ruinelor, văzute de dincolo de gardul din Israel. Zgomotul tirurilor şi al exploziilor răsuna, acoperind lătratul câinilor.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

La doar două ore de la expirarea armistiţiului, oficialii din domeniul sănătăţii din Gaza au raportat că 35 de persoane au fost deja ucise şi că sunt zeci de răniţi în urma atacurilor aeriene care loviseră cel puţin opt case.

Medicii şi martorii au declarat că bombardamentele au fost cele mai intense în Khan Younis şi Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, şi au vizat, de asemenea, case din zonele centrale şi nordice.

Armata israeliană a anunţat că a "reluat operaţiunile de luptă" şi că avioanele sale de război lovesc enclava, acuzând Hamas că a încălcat mai întâi armistiţiul prin tiruri de rachete şi că nu a eliberat toate femeile pe care le ţinea ostatice. "Odată cu reluarea luptelor, subliniem: Guvernul israelian este angajat să atingă obiectivele războiului - să ne eliberăm ostaticii, să eliminăm Hamas şi să ne asigurăm că Gaza nu va reprezenta niciodată o ameninţare pentru locuitorii Israelului", a declarat biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Hamas a declarat că Israelul poartă responsabilitatea pentru căderea armistiţiului, pentru că a respins termenii de eliberare a mai multor ostatici şi de prelungire a acestuia.

"Ceea ce Israelul nu a obţinut în cele cincizeci de zile dinaintea armistiţiului, nu va obţine continuându-şi agresiunea după armistiţiu", a declarat Ezzat El Rashq, membru al biroului politic al Hamas, pe site-ul grupului.

NEGOCIERILE CONTINUĂ

Pauza de şapte zile, care a început la 24 noiembrie şi a fost prelungită de două ori, a permis schimbul de ostatici răpiţi din Israel şi duşi în Gaza cu deţinuţi palestinieni şi a facilitat intrarea ajutorului umanitar în fâşia de coastă care acum este distrusă.

Optzeci de ostatici israelieni, femei şi copii, au fost eliberaţi în schimbul a 240 de deţinuţi palestinieni din închisorile israeliene, toţi femei şi adolescenţi. Alţi 25 de ostatici străini, în principal muncitori agricoli thailandezi, au fost, de asemenea, eliberaţi în cadrul unor acorduri paralele.

Dar mediatorii nu au reuşit în ultimul moment să prelungească armistiţiul prin găsirea unei formule pentru ca eliberarea ostaticilor să continue, eventual pentru a include bărbaţi israelieni, acum că au rămas mai puţine femei şi copii în captivitate.

Qatarul, care a jucat un rol central în eforturile de mediere, a declarat că negocierile sunt încă în curs de desfăşurare cu israelienii şi palestinienii pentru a restabili armistiţiul, dar că bombardamentul reînnoit al Israelului asupra Fâşiei Gaza a complicat eforturile sale.

Israelul a jurat să anihileze Hamas ca răspuns la atacurile comise de gruparea militantă la 7 octombrie, când, potrivit Israelului, bărbaţi înarmaţi au ucis 1 200 de persoane şi au luat 240 de ostatici. Hamas, care a jurat să distrugă Israelul, conduce Gaza din 2007.

CITEȘTE ȘI Israelul aflase de planurile Hamas cu un an înainte, potrivit The New York Times

BLINKEN REFUZĂ SĂ COMENTEZE

Bombardamentele şi invazia terestră a Israelului au distrus o mare parte din teritoriu. Autorităţile sanitare palestiniene, considerate de încredere de către Naţiunile Unite, afirmă că peste 15 000 de locuitori din Gaza au fost confirmaţi ca fiind morţi, iar alte mii de persoane sunt dispărute şi ar putea fi îngropate sub dărâmături.

Organizaţia Naţiunilor Unite afirmă că până la 80% din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost alungaţi din casele lor, fără nicio cale de a scăpa din teritoriul îngust, mulţi dintre ei dormind în adăposturi improvizate.

Israelul a impus un asediu total, iar rezidenţii şi agenţiile umanitare spun că ajutoarele care au sosit în timpul armistiţiului sunt nesemnificative în comparaţie cu nevoile uriaşe ale atâtor persoane strămutate.

Secretarul de stat american Antony Blinken, care s-a întâlnit joi cu oficiali israelieni şi palestinieni în cadrul celei de-a treia deplasări în regiune de la începutul războiului, a refuzat să comenteze prăbuşirea armistiţiului. Cu o zi înainte, Blinken ceruse Israelului să facă mai mult pentru a proteja civilii odată cu reluarea luptelor. El lăudase armistiţiul şi spusese că Washingtonul speră că acesta va fi prelungit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.