Rusia a lansat vineri, în timp ce oamenii dormeau, zeci de rachete şi drone asupra unor oraşe din Ucraina, ucigând cel puţin 16 persoane în primul atac aerian de amploare din ultimele aproape două luni, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacurile, care au început în primele ore ale zilei de vineri, intervin în timp ce Kievul se pregăteşte să lanseze o contraofensivă pentru a încerca să recucerească teritoriile ocupate de Rusia.

În oraşul Uman din centrul ţării, pompierii s-au luptat cu un incendiu violent care a izbucnit într-un bloc de locuinţe înalt lovit de o rachetă la un etaj superior, ceea ce a provocat prăbuşirea parţială a clădirii.

Preşedintele Volodimir Zelenski a postat pe Twitter imagini aeriene care arată ce a mai rămas din clădire în timp ce zeci de salvatori se văd acţionând la locul tragediei.

După ce alte două cadavre au fost scoase dintre dărâmături, bilanţul celor ucişi în acest oraş a ajuns la 14.

Alte două decese au fost raportate în oraşul Dnipro.

Printre cele 16 victime se numără şi copii

În Dnipro, o femeie în vârstă de 31 de ani şi copilul ei în vârstă de 2 ani au murit, potrivit Parchetului regional din Dnipropetrovsk. La Uman, doi copii de 10 ani se numără printre morţi, a declarat Ihor Tabureţ, şeful regiunii Cerkasî.

De asemenea, rachete şi drone au fost doborâte deasupra capitalei Kiev, în ceea ce autorităţile au numit primul atac cu rachete asupra capitalei ucrainene în ultimele 51 de zile. Fragmente dintr-o rachetă interceptată deasupra regiunii Kiev au lovit o clădire rezidenţială cu mai multe etaje şi au rănit două persoane, inclusiv o fată de 13 ani, a declarat şeful poliţiei din regiunea Kiev, Andrii Nebîtov.

AVIOANE STRATEGICE TU-95 AU ATACAT UCRAINA DIN ZONA MĂRII CASPICE

Majoritatea rachetelor lansate spre Ucraina în primele ore ale dimineţii de vineri au fost interceptate, au declarat forţele aeriene ale ţării într-o postare pe Telegram.

Au fost interceptate 21 din cele 23 de rachete de croazieră şi au fost distrus două drone, au precizat forţele aeriene ucrainene.

"La 28 aprilie, în jurul orei 4 dimineaţa, ocupanţii ruşi au atacat Ucraina cu avioane strategice Tu-95 din zona Mării Caspice", a detaliat armata. "Unităţile de rachete antiaeriene ale Forţelor Aeriene ale Ucrainei, în cooperare cu apărarea aeriană a altor unităţi ale Forţelor de Apărare, au distrus 21 din 23 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555, precum şi două drone operaţionale şi tactice (vehicule aeriene fără pilot)" - arată postarea forţelor armate ucrainene. 

KULEBA: ACESTA ESTE "RĂSPUNSUL RUSIEI LA TOATE INIŢIATIVELE DE PACE"

Atacurile cu rachete ale Rusiei asupra oraşelor ucrainene din cursul nopţii reprezintă "răspunsul Moscovei la toate iniţiativele de pace", a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, care a reînnoit cu această ocazie apelul Kievului de a-i fi furnizate avioane occidentale F-16.

"Atacurile cu rachete care ucid ucraineni nevinovaţi în somn, inclusiv un copil de 2 ani, este răspunsul Rusiei la toate iniţiativele de pace. Calea spre pace este să dăm afară Rusia din Ucraina. Calea spre pace este să înarmăm Ucraina cu F-16 şi să protejăm copiii de teroarea rusă", a declarat Dmitro Kuleba pe Twitter.

CITEȘTE ȘI Ucraina este pregătită pentru contraofensivă, anunţă ministrul apărării


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.