Preşedintele american Joe Biden urmează să se exprime joi cu privire la retragerea trupelor americane din Afganistan, care provoacă îngrijorări puternice cu privire la izbucnirea unui război civil, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joe Biden urmează să informeze poporul american cu privire la situaţie, la ora locală 13.45 (20.45, ora României), însă nu este de aşteptat vreo declaraţie majoră, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

Statele Unite s-au retras vineri din baza aeriană de la Bagram, o bază strategică în operaţiunile militare americane în Afganistan.

Pentagonul a anunţat o retragere a trupelor în proporţie de 90%.

Biden a stabilit în aprilie data de 11 septembrie, care marchează 20 de ani de la atentatele teroriste din 2001, drept termen-limită al retragerii americane din Afganistan.

Donald Trump a decis retragerea americană din Afganistan, prin Acordul de la Doha, pe care l-a încheiat cu talibanii.

Joe Biden nu a dat curs sfaturilor unor oficiali militari, care pledau în favoarea menţinerii unei prezenţe mai importante în Afganistan, cu scopul de a ajuta forţele afgane de securitate şi a împiedica o cădere a Afganistanului pe mâna unor grupări extremiste.

Comandantul trupelor americane în Afganistan, generalul Austin Miller, avetiza săptămâna trecută că Afganistanul se poate prăbuşi într-un război civil.

Spionajul american estimează că armata afgană este slăbită, iar perspectiva unei supravieţuiri pe termen scurt a Guvernului de la Kabul este redusă, potrivit unor surse guvernamentale americane la curent cu dosarul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.