Preşedintele american Joe Biden se pregăteşte să prezinte un proiect al unui buget federal de chetuieli în valoare de 6.000 de miliarde de dolari (4.925 de miliarde de euro), dezvăluie The New York Times (NYT) joi, cu o zi înainte ca administraţia să prezente oficial bugetul, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cotidianul, care citează documente la care a avut acces, precizează că preşedinţia preconizează să-şi finanţeze noile eforturi bugetare printr-o creştere a nivelului fiscalităţii întreprinderilor cu venituri mari şi că mizează pe un început al scăderii deficitului bugetar în deceniul 2030.

Joe Biden urmează să-şi prezinte vineri primul buget de când s-a instalat la Casa Albă, în ianuarie, al exerciţiului care începe la 1 octombrie.

El ar urma să-şi detalieze planul cu privire la cheltuieli masive, prezentate deja, în infrastructură şi cu familiile americane.

Reuters scrie că nu a putut contacta imediat Casa Albă pentru a comenta dezvăluirile NYT.

Opoziţia republicană nu a aşteptat acest nou buget pentru a-i reproşa preşedintelui democrat o multiplicare a cheltuielilor, prevestind o dispută în Congres în lunile viitoare.

”Se pare că pur şi simplu continuă să vină mii de miliarde”, denunţă senatoarea republicană Shelley Moore Capito, care coordonează elaborarea unei contrapropuneri la planul Biden cu privire la infrastructură, în valoare de 1.700 de miliarde de dolari.

Acest contraproiect preconizează o limitare la 928 de miliarde de dolari pe o perioadă de opt ani a unor cheltuieli angajate în vederea modernizării unor drumuri, poduri şi reţele feroviare sau dezvoltării reţelelor de telecomunicaţii rapide.

Democraţii au o majoritate asigurată în Camera Reprezentanţilor, însă Senatul este împărţit pe jumătate între cele două tabere, ceea ce-i dă vicepreşedintei Kamala Harris puterea să tranşeze dacă va fi necesar.

Biden şi-ar putea preciza intenţiile cu privire la o eventuală creştere a mijloacelor Medicaid, un dispozitiv federal de asigurări medicale destinat celor mai săraci americani, dar şi ale altor prestaţii sociale.

El ar urma să prezinte totodată propuneri cu privire la ajutorul internaţional în vederea dezvoltării, imigraţie şi Apărare, în contextul în care a anunţat retragerea trupelor americane din Afganistan până la 11 septembrie.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.