Preşedintele Joe Biden i-a spus vineri prim-ministrului japonez Fumio Kishida că Statele Unite sunt ”pe deplin, temeinic, complet” angajate în apărarea Japoniei şi a lăudat consolidarea securităţii de către Tokyo, spunând că cele două ţări nu au fost niciodată mai apropiate, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kishida se află la Washington, ca ultimă etapă dintr-un tur al puterilor industriale G7, în care a încercat să consolideze alianţele de lungă durată pe fondul îngrijorării tot mai mari din Japonia şi Statele Unite, cu privire la ameninţările crescânde la securitatea regională venite din China, Coreea de Nord şi Rusia.

Într-o întâlnire la Casa Albă, Biden a numit vizita ”un moment remarcabil” în alianţa SUA-Japonia. El a spus că cele două ţări nu au fost niciodată mai aproape.

”Permiteţi-mi să fiu foarte clar: Statele Unite sunt pe deplin, temeinic, complet angajate în alianţă şi, mai ales... în apărarea Japoniei”, a spus el, mulţumind în acelaşi timp lui Kishida pentru conducerea puternică în colaborarea apropiată în domeniul tehnologiei şi al economiei.

”Ne modernizăm alianţele militare, bazându-ne pe creşterea istorică a cheltuielilor pentru apărare şi pe noua strategie de securitate naţională ale Japoniei”, a spus Biden.

Kishida i-a mulţumit lui Biden pentru eforturile SUA în domeniul securităţii regionale şi a spus: ”Japonia şi Statele Unite se confruntă în prezent cu cel mai dificil şi complex mediu de securitate din istoria recentă”.

El a spus că Tokyo a formulat noua strategie de apărare lansată luna trecută ”pentru a asigura pacea şi prosperitatea în regiune”.

El a arătat că cele două ţări împărtăşesc valorile fundamentale ale democraţiei şi statului de drept ”şi rolul pe care trebuie să-l jucăm devine şi mai mare”.

Kishida a afirmat că aşteaptă cu nerăbdare un schimb de opinii ”deschis” cu privire la probleme, inclusiv ”un Indo-Pacific liber şi deschis”, limbajul pe care cele două părţi îl folosesc pentru a descrie eforturile de a respinge China, în cadrul G7, pe care Japonia îl prezidează în prezent, şi schimbările climatice.

Într-un discurs ulterior la Şcoala Johns Hopkins de Studii Internaţionale Avansate din Washington, Kishida a numit China ”provocarea centrală” atât pentru Japonia, cât şi pentru Statele Unite şi a spus că ei şi Europa trebuie să acţioneze la unison în relaţiile cu ţara.

Kishida a subliniat, de asemenea, importanţa de a rezista invaziei Rusiei asupra Ucrainei, spunând că, dacă o schimbare unilaterală a status quo-ului va rămâne necontestată, acelaşi lucru s-ar întâmpla în altă parte, inclusiv în Asia - o aparentă referire la jurământul Chinei de a se reuni cu Taiwanul auto-condus, cu forţa dacă este necesar.

 SCHIMBARE MILITARĂ DRAMATICĂ

Japonia şi-a anunţat luna trecută cea mai mare dezvoltare militară de după cel de-al Doilea Război Mondial, o îndepărtare dramatică după şapte decenii de pacifism, alimentată în mare parte de preocupările legate de acţiunile chineze în regiune.

”Biden a lăudat conducerea îndrăzneaţă a Japoniei în consolidarea fundamentală a capacităţilor sale de apărare şi întărirea eforturilor diplomatice”, potrivit unei declaraţii comune SUA-Japonia emise după întâlnire.

Miniştrii de externe şi apărării americani şi japonezi s-au întâlnit miercuri şi au anunţat o cooperare sporită în materie de securitate după aproape doi ani de discuţii, iar oficialii americani au lăudat planurile de consolidare a armatei ale guvernului de la Tokyo.

Planul de reformă militară al Japoniei va duce la dublarea cheltuielilor pentru apărare la 2% din PIB şi la procurarea de rachete care pot lovi nave sau ţinte terestre aflate la 1.000 km distanţă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.