Preşedintele american Joe Biden a declarat, sâmbătă, că Statele Unite au transmis un mesaj privat Iranului cu privire la rebelii Houthi, susţinuţi de Iran, responsabili de atacarea navelor comerciale în Marea Roşie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"L-am transmis în privat şi suntem încrezători că suntem bine pregătiţi", a declarat Biden la Casa Albă, înainte de a pleca la reşedinţa prezidenţială de la Camp David pentru weekend.

Mişcarea Houthi a ameninţat cu "o ripostă puternică şi eficientă" după ce Statele Unite au lansat un alt atac în Yemen în cursul nopţii, ceea ce a dus la creşterea tensiunilor, în timp ce Washingtonul promite să protejeze transportul maritim de atacurile grupului aliat cu Iranul.

Ultimul atac, despre care SUA au precizat că a ţintit un amplasament radar, a avut loc la o zi după zeci de lovituri americane şi britanice asupra unor instalaţii houthi din Yemen.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat vineri că loviturile iniţiale au vizat capacitatea Houthi de a depozita, lansa şi ghida rachete sau drone, pe care grupul le-a folosit pentru a ameninţa transportul maritim.

El a declarat că Washingtonul nu are niciun interes pentru un război cu Yemenul.

Biden, a cărui administraţie i-a eliminat pe Houthi de pe lista "organizaţiilor teroriste străine" a Departamentului de Stat în 2021, a fost întrebat vineri de reporteri dacă este de părere că termenul "terorist" descrie mişcarea acum. "Cred că da", a spus Biden.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.