Donald Trump şi Joe Biden urmează să încerce vineri să pozeze ca lideri şi să nu strice momentul de unitate naţională pe care-l reprezintă comemorarea atentatelor de la 11 septembrie 2001, succedându-se la locul prăbuşirii unuia dintre avioanele deturnate de către jihadişti, în Pennsylvania, un stat-cheie în alegerile prezidenţiale americane din noiembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu ocazia acestei a 19-a comemorări a celor mai sângeroase atentate din istorie, Joe Biden, care şi-a accelerat recent ritmul campaniei electorale, după ce a stat închis săptămâni de zile în casa sa din Delaware, înlănţuie o serie de deplasări.

Biden efectuează vineri dimineaţa (ora locală) o vizită la New York, la un omagiu anual adus celor aproape 3.000 de victime ale atentatelor de la World Trade Center, iar după-amiaza efectuează o vizită la Shanksville, în Pennsylvania.

 

Candidatul democrat nu urmează să susţină niciun discurs la Memorialul "Ground Zero", la Manhattan. Intervenţiile - înregistrate dinainte anul acesta, din cauza epidemiei covid-19 - sunt rezervate în mod tradiţional rudelor victimelor.

El urmează însă să apară pe ecranul acestei ceremonii difuzate în general în direct de către marile posturi americane de televiziune, marcată de momente de reculegere - primul la ora 8.46 (15.46, ora României), care corespunde orei la care primul avion deturnat de către jihadişti a percutat primul dintre Turnurile Gemene.

Donald Trump nu efectuiează nicio  o vizită la New York, unde i-a lăsat vicepreşedintelui Mike Pence grija să-l reprezinte.

Însă preşedintele republican ar putea să i-o ia înainte fostului vicepreşedinte al lui Barack Obama. În timp ce Biden se va afla la Manhattan, Trump se va duce înaintea sa la Shanksville, la 500 de kilometri vest de New York, unde s-a prăbuşit unul dintre cele patru avioane deturnate de membri Al-Qaida.

În total 44 de persoane - inclusiv patru jihadişti - au murit peloc, după ce pasagerii şi echipajul au încercat să reia controlul asupra aeronavei.

Teoretic nu există nicio şansă ca cei doi adversari să se întâlnească. Trump, însoţit de Prima Doamnă, Melania, urmează să plece înainte de prânz, iar Biden şi soţia sa, Jill, sosesc abia după-amiaza (ora locală).

”MARCARE UNOR PUNCTE”

Aceste comemorări ar urma să nu fie prilej de ”cascadorii”, subliniază Robert Shapiro, un profesor de ştiinţe politice la Universitatea Columbia. Ceremoniile de la 11 septembrie sunt în mod tradiţional ”lipsite de retorică politică, dedicate omagierii victimelor” atentatelor.

Însă ele sunt nişte evenimente foarte mediatizate, la care ”numai faptul de a fi prezent, de a arăta leadership şi empatie, permite marcarea unor puncte” politice, apreciază acest expert. ”Deci (candidaţii) profită de ocazie, punând temporar în surdină atacurile obişnuite cu vitriol”.

Alegerea celor doi candidaţi a statului Pennsylvania - unde ultimele sondaje îi prezintă cot la cot - ilustrează de altfel ”calcule evidente” în spatele acestor evenimente, în opinia sa.

Mult timp democrată, Pennsylvania - statul natal al lui Joe Biden - a trecut cu o majoritate fragilă de partea lui Donald Trump în 2016, contribuind astfel la victoria-surpriză a magnatului newyorkez împotriva lui Hillary Clinton, iar democraţii speră să-şi ia revanşa la 3 noiembrie.

Aceste comemorări marchează de obicei un ”armistiţiu”, însă acesta ar putea să fie de foarte scurtă durată, aşa cum s-a întâmplat în 2016.

Hillary Clinton, candidata democrată la acea vreme, care a participat la ceremonia newyorkeză, s-a simţit rău şi a plecat înainte de încheierea ceremoniei. Medicul său a dezvăluit ulterior că a fost diagnosticată, cu două zile înainte, cu o pneumonie, lucru pe care fostul secretar de Stat l-a trecut sub tăcere.

Trump a exploatat abundent aces episod în avantajul său, ironizându-şi rivala. El a imitat-o, atunci, în public, cum s-a împleticit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.