Preşedintele american Joe Biden dă asigurări miercuri, la Geneva, după summitul cu Vladimir Putin, că ”nu se va îndepărta” de soarta celor doi americani deţinuţi în Rusia, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El preciează că a discutat în cadrul întâlnirii sale cu Putin despre încarcerarea lui Paul Whelan şi Trevor Reed.

”Am discutat acest lucru. Voi cintinua această discuţie”, anunţă el.

Putin a sugerat eventuale negocieri în vederea unui schimb de deţinuţi între Rusia şi Statele Unite, în vederea eliberării celor doi americani şi a anunţat că aceste discuţii vor continua.

Washingtonul nu a comentat imediat caracterizarea lui Putin a acestor discuţii.

Locatarul Casei Albe a anunţat că summitul său cu liderul de la Kremlin s-a încheiat mai repede decât s-a prevăzut, mulţumită faptului că întreaga agendă a fiecărei părţi a fost parcursă rapid.

El dă asigurări că au abordat, în cadrul întâlnirii, fiecare problemă ”în cel mai dureros detaliu”.

La final, ”ne-am privit unul pe altul ca şi cum ne-am fi întrebat «bun, iar acum ce urmează?», declară Biden. ”Am acoperit foarte multe” lucruri”, subliniază el.

Administraţia americană estima că summitul de la Geneva avea să dureze patru-cinci ore.

INFRASTRUCTURI CRITICE

Biden a anunţat, de asemenea, că a convenit cu Putin să continue discuţii cu privire la menţinerea anumitor tipuri de infrastructură, considerate critice, în afara atacurilor cibernetice.

El a anunţat totodată o continuare a unor discuţii cu privire la urmărirea unor infractori care comit atacuri de tip ransomware.

Biden consideră că este necesar să se interzică atacuri cibernetice vizând 16 tipuri de infrastructură considerată critică, ”punct”, şi citează în acest sens sectorul energiei şi apei.

Aceste discuţii la summitul de la Geneva au loc în urma unui atac de tip ransomware, în mai, vizând unul dintre cei mai mari exploatanţi de oleoducte din Statele Unite, care a condus la închiderea aprovizionării cu carburant a unei mari părţi a Coastei de Est, timp de aproape o săptămână.

Acest atac a fost atribuit de către Washington unei grupări ruseşti.

Moscova nu a cooperat în cadrul anchetei cu privire la acest atac de tip ransomware şi nu extrădează suspecţi în Statele Unite.

CONTROLUL ARMAMENTULUI

Şeful statului american a anunţat, de asemenea, că a discutat în detaliu, cu omologul său, ”următoarele măsuri pe care ţările noastre trebuie să le ia în domeniul controlului armamentului”, cu scopul de a reduce riscul izbucnirii unui război.

Biden a anunţat că diplomaţi şi experţi militari din ambele ţări urmează să se întâlnească în cadrul unui ”dialog al stabilităţii strategice”, pentru a pune bazele viitoarelor măsuri în domeniul controlului armanentului şi reducerii riscurilor.

El nu a precizat însă când ar urma să înceapă aceste negocieri.

Obiectivul este să se pregătească terenul în vederea unor negocieri privind un acord în domeniul controlului armamentului care să înlocuiască Tratatul New START, care urmează să expire în 2026.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.