Preşedintele american Joe Biden a folosit - pentru prima oară - dreptul de veto prezidenţial pentru a respinge o lege iniţiată de opoziţia republicană care limita investiţiile responsabile în fonduri de pensii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american a anunţat într-un comunicat că acest text, care respinge luarea în calcul a unor criterii de mediu, sociale sau de guvernanţă - supranumite ”ESG” - în cadrul unor decizii financiare ameninţă ”economisirea pensiilor şi face ilegală luarea în calcul a factorilor de risc”.

Prin această lege, care ataca o măsură implementată în ianuarie de către Departamentul Muncii, care facilita acest tip de investiţii în fondurile de pensii, republicanii denunţau o poziţie ideologică. 

”Cel care îţi gestioneză pensia ar trebui să fie în măsură aă-ţi protejeze economiile făcute cu sudoarea frunţii, indiferent dacă asta-i place sau nu lui Marjorie Taylor Greene”, a tunat Joe Biden, vizând-o pe o aleasă din cea mai dură aripă a dreptei americane.

Republicanii au reuşit să adopte această lege cu ajutorul foarte fragilei lor majorităţi în Camera Reprezentanţilor.

Textul a fost adoptat şi în Senat - controlat de către democraţi -, prin atragerea a doi senatori din partidul prezidenţial în contextul absenţei altor trei democraţi la vot.

Republicanul Andy Barr, autorul legii, acuză că măsura ţintită ”politiza fondurile de pensii ale americanilor şi le punea pensiile în pericol”.

Casa Albă a anunţat imediat că Joe Biden se va opune prin veto.

Acest text, respins de Biden luni, a fost criticat şi de către organizaţiile de apărarea medieului.

”Împiedicarea oamenilor să ţină cont de riscurile financiare legate de modificările climatice, pe ale căror efecte le simt deja, nu va face decât să aplice o lovitură economiilor lor”, a denunţat una dintre organizaţii, Sierra Club.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.