Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat sâmbătă că regretă că a folosit termenul "ilegal" în discursul recent despre Starea Uniunii, rostit în Congres, pentru a descrie un imigrant fără acte care ar fi ucis o studentă, ceea ce a atras critici din partea democraţilor şi a susţinătorilor imigraţiei, care consideră acest cuvânt dezumanizant, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timpul discursului său despre Starea Uniunii, Joe Biden a fost provocat de reprezentanta republicană Marjorie Taylor Greene, aliată a lui Trump, şi a ieşit din textul scris pe care îl avea pregătit pentru a aborda cazul lui Laken Riley, o studentă la asistenţă medicală în vârstă de 22 de ani din statul american Georgia, care ar fi fost ucisă luna trecută de un imigrant fără documente care fusese eliberat condiţionat.

Republicanii, care dau vina pe Biden şi pe politicile de la frontieră ale administraţiei sale pentru moartea americanilor ucişi de imigranţi ilegali, au profitat de moartea lui Riley făcând din ea un simbol al eşecului democraţilor.

Joi seară, în timp ce Biden se îndrepta spre podium pentru discursul său din Congres, Greene i-a înmânat lui Biden o insignă cu numele lui Riley. În timpul discursului, când Greene l-a provocat să rostească numele lui Riley, el a luat insigna şi a repetat numele ei, spunând că era o femeie nevinovată ucisă de "un ilegal".

Într-un fragment dintr-un interviu cu Jonathan Capehart de la MSNBC, programat să fie difuzat sâmbătă, Biden a spus: "Nu ar fi trebuit să folosesc cuvântul ilegal, (corect) este fără acte", a spus el. Când a fost întrebat dacă regretă că a folosit acest termen, Biden a răspuns categoric "da".

Vineri, când i s-a pus aceeaşi întrebare, Biden spusese: "Din punct de vedere tehnic, el nu ar trebui să fie aici".

Biden i-a criticat pe republicani pentru că au distrus un proiect de lege bipartizan referitor la frontiere, deoarece fostul preşedinte Donald Trump vrea să menţină imigraţia ca o problemă de campanie.

Sâmbătă, la NBC, Biden s-a delimitat, de asemenea, de rivalul său republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, care spusese că imigranţii "otrăvesc sângele" naţiunii, amintind de retorica lui Adolf Hitler. "Nu voi trata niciunul, niciunul, niciunul dintre aceşti oameni cu lipsă de respect. Uite, ei au construit ţara. Motivul pentru care economia noastră este în creştere. Trebuie să controlăm graniţa şi să avem un flux mai ordonat, dar nu-i împărtăşesc deloc punctul de vedere", a spus Joe Biden la NBC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.