Preşedintele american Joe Biden şi-a multiplicat declaraţiile-şoc, într-un interviu rar, acordat CBS şi difuzat duminică, cu două luni înainte de alegerile de la jumătate de mandat, în care a rămas ferm în prinvinţa Chinei, optimist cu privire la covid-19 şi în care a spus că Statele Unite ar apăra Taiwanul în cazul unei intervenţii chineze, însă nu a tranşat problema viitoarelor alegeri, rămânând vag în privinţa unei candidaturi la un al doilea mandat la Casa Albă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul democrat a declarat în acest intrviu - pentru prima oară - că nu a decis dacă va candida sau nu în alegerile prezidenţiale din 2024.

”Este o decizie definitivă să candidez? Asta rămâne de văzut”, a declarat el, adăugând că, pentru moment, are ”intenţia” să candideze.

Preşedintele democrat s-a proiectat, de când a fost ales, în noiembrie 2020, în multe rânduri, până în alegerile din 2024, şi a anunţat că ar alege-o din nou pe actuala sa vicepreşedintă Kamala Harris să-i fie consilieră.

Joe Biden face aceste declaraţii în timp ce predecesorul său republican, Donald Trump, flirtează în mod evident cu o nouă candidatură la preşedinţie.

PANDEMIA COVID-10 S-A ”TERMINAT”

Cel mai bătrân preşedinte ales în Statele Unite împlineşte 80 de ani la 20 noiembrie.

El va avea 82 de ani la începutul unui al doilea mandat şi 86 la sfârşitul acestuia, un subiect care a fost, mult timp, un tabu în tabăra sa.

Locatarul casei Albe a ţinut, în acest interviu, să le răspundă celor care se îndoiesc de capacitatea sa de cvasi-octogenar de a guverna.

”Priviţi-mă!”, a declarat el zâmbind.

Cu 50 de zile înainte de alegerile de la jumătate de mandat, în care ar putea pierde controlul atât în Senat, cât şi în Camera Reprezentanţilor, Biden a ţinut să prezinte un portret foarte măgulitor al primei puteri mondiale.

El a ”decretat” că pandemia covid-19 ”s-a terminat” în Statele Unite.

”Dacă vă uitaţi în jurul vostru, nimeni nu poartă mască, iar toată lumea arată mai degrabă în formă”, a dat el asigurări.

După marea campanie de vaccinare din primăvara lui 2021, preşedintele american a anunţat că America ”a preluat controlul” covid-19, însă valul contaminărilor cu varianta omicron a SARS-CoV-2 l-a obligat pe preşedintele democrat să se relanseze în bătălia împotriva noului coronavirus.

Pe frontul inflaţiei - principalul punct de atac al opoziţiei republicane -, Joe Biden s-a vrut, de asemenea, încrezător.

”Vom pune inflaţia sub control”, a peromis el, respinmgând pur şi simplu statistici dezamăgitoare cu privire la preţurile la consum, publicate la începutul săptămânii trecute.

”AMERICANII VOR APĂRA TAIWANUL ÎN CAZUL UNEI INVAZII CHINEZE”

Alt moment foarte important al acestui interviu difuzat duminică este cel în care preşedintele Statelor Unite a aruncat cu piatra în apă şi a declarat, din nou, că trupele americane vor apăra Taiwanul, în cazul în care insula ar fi invadată de către China, o declaraţie care înfurie Beijingul.

Întrebat dacă ”americanii ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze”, liderul american a răspuns că ”da, dacă un atac fără precedent s-ar produce”.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat însă că politica Statelor Unite faţă de Taiwan ”nu s-a schimbat”.

Joe Biden a dat asigurări, de asemenea, că l-a avertizat pe omologul său chinez Xi Jinping de riscul unei fugi a investitorilor, în cazul în care beijingul ar încălca sancţiunile impuse Rusiei din cauză că a invadat Ucraina.

Cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite l-a avertizat în acest interviu pe omologul său rus Vladimir Putin cu privire la o folosire a armamentului chimic sau nuclear în Ucraina, în contextul în care armata ucraineană desfăşoară o contra-ofensivă importantă.

”Asta ar schimba cursul războiului într-un fel nemaivăzut de la al Doilea Război Mondial”, a avertizat el.

Biden a ameninţat cu o reacţie ”importantă” a Statelor Unite, în cazul în care s-ar ajunge la acest lucru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.