Preşedintele american Joe Biden a discutat pentru prima oară la telefon cu regele Salman al Arabiei Saudite, înaintea publicării unui raport american potenţia exploziv provind asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biden a evocat ”angajamentul Statelor Unite de a ajuta Araba Saudită în apărarea teritoriului său de atacuri ale unor grupări proiraniene”, potrivit agenţiei saudite oficiale de presă SPA.

Preşedintele american s-a angajat ca Teheranul ”să nu fie autorizat niciodată să deţină arma nucleară”, potrivit SPA.

Joe Biden a evocat ”parteneriatul îndelungat ” şi ”istoric” între cele două ţări aliate şi a ”subliniat importanţa pe care Statele Unite o acordă drepturilor omului universale şi statului de drept”, a anunţat într-un comunicat Casa Albă.

El a ”relevat în mod pozitiv recenta eliberare a mai multor activişti americano-saudiţi şi a doamnei Loujain al-Hathloul”, o activistă feministă, potrivit preşedinţiei americane..

Cei doi lideri au discutat despre eforturi americane în vederea încheierii Războiului din Yemen, unde Biden a oprit susţinerea acordată de către Statele Unite coaliţiei militare conduse de către Riad.

”Preşedintele i-a spus regelui Salman că va acţiona pentru a face relaţiile bilaterale cât mai puternice şi transparente posibil”, subliniază Casa Albă.

În comunicatul preşedinţiei americane nu se menţionează însă raportul serviciilor  americane de informaţii cu privire la asasinarea lui Jamal Khashoggi, care l-ar viza pe puternicul prinţ moştenitor Mohammed bin Salman, supranumit MBS, în pofida dezminţirilor regatului.

Însă Guvernul american a anunţat că acest raport urmează să fie prezentat ”foarte în curând” după convorbirea la telefon a lui Joe Biden cu regele Salman.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.