Joe Biden s-a angajat marţi să lupte împotriva ascensiunii ”redutabile” a antisemitismului, care ”nu are ce căuta”, în opinia sa, în Statele Unite şi mai ales în universităţi, teatrul unor mobilizări propalestiniene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Oamenii uită deja că Hamasul este cel care a declanşat această terorare”, a declarat preşedintele american la Capitoliu, la Washington, referindu-se la atacul fără precedent de la 7 octombrie al mişcării palestiniene, în urma căruia Israelulu a lansat o vastă ofesnivă militară în Fâşia Gaza.

”Eu nu am uitat”, a declarat Joe Biden, care se exprima în cadrul ceremoniei anuale a Zilelor Amintirii, oraganizată de Muzeul american al Holocaustului la Capitoliu, subliniind că acest atac a fost cel mai sângeros atac împotriva evreilor de la sfârşitul încercării exterminării naziste a evreilor.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Noi am văzut o creştere redutabilă a antisemitismului în America şi în lume”, a continuat democratul în vârstă de 81 de ani, care candidează la al doilea mandat, reiterându-şi susţinerea ”în orice încercare” a Israelului.

”La universitate, studenţi evrei au fost blocaţi, hărţuiţi, atacaţi sau au văzut în calsele lor afişe ori au auzit sloganuri antisemite care îndeamnă la eliminarea Israelului”, a mai decalarat Joe Biden.

”Avem obligaţia să reţinem lecţiile istoriei pentru a nu ne supune viitorul ororilor trecutului”, a declarat preşedintele american, al cărui răspuns la manifestaţii propalestiniene în campusuri a fost criticat atât de dreapta, cât şi de stânga.

Casa Albă a anunţat iniţiative vizând campusurile.

Între ele, o nouă circulară a Departamentului Educaţiei precizează ce înseamnă discriminare antisemită.

Departamentul Securităţii Interne urmează să posteze noi resurse online destinate universităţilor.

”CONTAMINATE”

Departamentul de Stat urmează să reunească nume mari în domeniul tech în vederea unei mai bune identifocări şi combateri a discursului antisemit pe Internet.

Discursul preşedintelui american intervine la câteva zile după primele sale declaraţii despre protestele studenţeşti împotriva Războiului Israelului în Fâşia Gaza, care durează de mai multe săptămâni.

El a rămas anterior tăcut, timp de mai multe zile, ceea ce a provocat critici atât ale taberei republicane, cât şi ale taberei democrate în plin an electoral.

Studenţi evrei trag un semnal de alarmă cu privire la creşterea numărului actelor şi retoricii antisemite de la 7 octombrie, iar preşedintele israelian Isaac Herzog denunţa săptămâna trecută ”universtităţi reputate”, în opinia sa ”contaminate de ură”.

Numeroşi studenţi evrei au luat parte la această mobilizare împotriva acţiunilor Guvernului israelian.

În întreaga Americă, poliţia a fost chemată în mai multe rânduri să demonteze tabere şi să disloce - manu militari - manifestanţi.

Universitatea Columbia de la New York, epicentrul acestei mişcări studenţeşti propalestiniene, a anunţat luni că ”renunţă” la ceremonia sa cumare pompă de înmânarea diplomelor.

Adversarul său republican Donald Trump l-a acuzat de inacţiune împotriva mişcării propalestiniene. ”Acestea sunt tare ale stângii radicale şi trebuie să fie oprite acum”.

 Democratul în vârstă de 81 de ani este criticat şi de către progresiştii din Partidul său Democrat, care-l acuză de trecere sub tăcere a cererilor studenţilor şi de faptul că se face că nu vede suferinţele civililor palestinieni.

”Înţeleg că oamemii au convingeri puternice”, a declarat el marţi, fără să evoce în mod explicit foarte greul bilanţ al Războiului din Fâşia Gaza.

”În America, noi respectăm libertatea fundamentală de exprimare”, a asigurat preşedintele american, subliniind că manifestanţii trebuie să respecte ”legea”. El insista săptămâna trecută că este necesar ca ordinea să prevaleze în campusuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.