Preşedintele american Joe Biden dă asigurări vineri că eliberarea ostaticilor este ”doar un început” şi îndeamnă din nou la o ”soluţie cu două state” în conflictul israeliano-palestinian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie să ne reînnoim angajamentul de a acţiona în vederea unei soluţii cu două state” a conflictului israeliano-palestinian, îndeamnă şeful statului american.

Acest lucru este ”mai important ca nicodată”, subliniază el.

”Continuarea pe calea terorismului, a violenţei, crimelor şi războiului ar însemna să dăm Hamasului ceea ce vrea”, a declarat el.

”Acesta este doar un început, dar pentru moment este bun”, a declarat locatarul Casei Albe, referindu-se la eliberarea primilor ostatici de către Hamas.

El se declară ”recunoscător”.

”Nu ne vom opri până când ostaticii nu sunt acasă”, dă el asigurări.

Preşedintele american estimează că există ”şanse reale” de prelungire a acordului convenit de israel cu Gamas în Războiul din Fâşia Gaza, care a intrat în vigoare vineri în zori.

Joe Biden a declarat că este ”recunoscător pentru că familiile ”sunt reunite cu cei dragi”, după eliberarea primului grup de ostatici în cadrul unui armistiţiu de patru zile între Israel şi Hamas, relatează CNN.

Qatarul a anunţat că 13 ostatici israelieni, zece thailandezi şi un filipinez au fost eliberaţi vineri.

În total, 50 de ostatici ar putea fi eliberaţi în cele patruzile de armistiţiu, dar şi deţinuţi palestinieni.

”Ne gândim şi la cei care sunt ţinuţi în continuare (ostatici) şi ne reiterăm angajamentul de a acţiona în vederea eliberării lor”, a declarat el.

”Toţi aceşti ostatici au trecut printr-o încercare teribilă, iar acesta este începutul unei călătorii de vindecare a lor”, a declarat el.

”Ursuleţii de pluş care-i aşteaptă pe copii la spital amintesc brutal traumatisul pe care aceşti copii l-au suferit la o vârstă fragedă”, a subliniat şeful statului american.

El apreciază că Hamasul ”a lansat acest atac terorist pentru că nu se tem de nimic mai mult decât ca israelienii şi palestinienii să trăiască alături în pace”.

”Ne uităm spre viitor şi trebuie să punem capăt acestui ciclu al violenţei în Orientul Mijlociu. Trebuie să ne reînnoim angajamentul de a acţiona în vederea unei soluţii cu două state, prin care israelienii şi palestinienii să poată trăi într-o bună zi unii lngă alţii printr-o soluţie cu două state la fel de liberi şi demni”, a declrat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.