Candidatul democrat la Casa Albă Joe Biden s-a întâlnit luni - după săptămâni de izolare acasă din cauza pandemiei covid-19 - cu lideri politici şi religioşi de culoare şi a denunţat ”raismul instituţional” care erodează o Americă rănită de moartea lui George Floyd, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joe Biden - care întâmpina dificultăţi în a se face auzit până acum în presă, concentrată asupra ravagiilor noului coronavirus şi gestionării crizei covid-19 de către Donald Trump - şi-a multiplicat întâlnirile remarcate după ce un poliţist alb l-a ucis pe acest bărbat de culoare neînarmat, aprinzând America.

Cu o mască de protecţie pe faţă şi străbătând o mică biserică din oraşul său, Wilmington, în Delaware, el a promis luni să atace ”rasismul instituţional” în primele 100 de zile la putere, în cazul în care-l înfrânge pe Donald Trump la 3 noiembrie.

Joe Biden l-a acuzat luni seara pe preşedintele republican de faptul că se foloseşte de armata americană ”împotriva americanilor” şi de gaze lacrimogene împotriva ”manifestanţilor paşnici” într-o operaţiune de comunicare, după o vizită-surpriză - şi controversată - a miliardarului american la o biserică emblematică situată în apripiere de Casa Albă.

Democratul s-a întâlnit duminică cu oameni la locul unei manifestaţii împotriva rasismului. Iar marţi, fosta mână dreaptă a lui Barack Obama urma să se ducă la Philadelphia, pentru a se exprima cu privire la ”tulburările civile” care zguduie ţara.

După ce a fost acuzat că a stat prea retras, închis acasă, inclusiv de către unii din tabăra sa, septuagenarul pare că şi-a regăsit suflul şi că este pregătit să-şi accelereze campania, în urma unei relaxări a măsurilor de izolare.

BIDEN, ÎN GENUNCHI

În faţa a aproximativ 15 lideri religioşi şi politici, în mare parte de culoare, în Biserica din Wilmington, Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, l-a criticat dur pe Donald Trump - pe care-l devansează în sondajele de opinie de la nivel naţional.

”Ura nu face decât să se ascundă. Ea nu dispare. Iar atunci când cineva de la putere suflă asupra urii de sub pietre, ea iese afară. Vorbele unui preşedinte sunt importante”, a declarat el.

După o rugăciune, Joe Biden a ascultat în tăcere, luând notiţe, timp de aproape o oră, cât au vorbit participanţii la întâlnire, unii foarte emoţionaţi, evocând moartea lui George Floyd, la vârta de 46 de ani, la 25 mai, la Minneapolis, în Minnesota.

În acest context dureros, mai mulţi participanţi l-au îndemnat pe Joe Biden să-şi aleagă o parteneră de cursă de culoare, care să devină vicepreşedintă, în cazul în care obţine victoria în alegeri. El le-a spus că ”mai multe candidate afroamericane” figurează pe lista sa.

La sfârşitul întâlnirii, Joe Biden a îngenunchiat, într-o forografie de familie, în faţa participanţilor.

CRITICI

Aceasta a fost prima oară când septuagenarul a participat personal la o asemenea întâlnire publică de la jumătatea lui martie, când pandemia covid-19 i-a paralizat brusc campania electorală.

El a organizat ulterior o masă rotundă cu primari ai unor oraşe marica Los Angeles, Chicago şi Atlanta, zguduite de violenţe.

Moartea lui George Floyd este ”nu doar intolerabilă, însă oamenii sunt furioşi (...). Şi eu sunt”, a mărturisit el, condamnând din nou violenţele.

Candidatul democrat a mărturisit mai târziu că fratele victimei, Philonise Floyd, i-a spus, atunci când l-a sunat, ”promiteţi-mi că se va face dreptate. Promiteţi-mi că oamenii vor trebui să dea socoteală. Promiteţi-mi”.

Vicepreşedinte timp de opt ani al lui Barack Obama, Joe Biden este foarte popular în rândul afroamericanilor, un electorat-cheie pentru un democrat care speră să obţină victoria în alegerile prezidenţiale.

Însă el nu scapă de critici cu privire la poziţii din trecut sau declaraţii care au provocat indignare.

El i-a reproşat în mai unui animator de radio că ”nu este de culoare” dacă se gândeşte să voteze cu Donald Trump.

Joe Biden şi-a cerut rapis scuze, ulterior.

”În această sală, noi vă iubim (...). Însă nu ne aflăm aici doar pentru a vă iubi, ci şi pentru a vă îndemna”, i-a spus luni un senator din Delaware, Darius Brown, care l-a îndemnat să prezinte propuneri concrete.

”În cei opt ani în care aţi fost vicepreşeedinte, au existat multe succese, însă comunitatea afroamericană nu a cunoscut aceleaşi oportunităţi economice şi ascensiune socială pe care le-a cunoscut în anii '90”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.