Preşedintele american Joe Biden şi-a reconfirmat planul de a candida în alegerile prezidenţiale din 2024 - fără să-şi anunţe oficial candidatura -, în timpul cursei ouălor pe Paşte, pe peluza Casei Albe, o tradiţie americană care constă în împingerea unui ou cu o lingură de lemn, iar indiciile unei candidaturi se multiplică, necunoscuta fiind însă data intrării oficiale în campanie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biden a anunţat la postul NBC News, în timpul cursei ouălor de Paşte, că intenţionezză ”să organizeze cel puţin alte trei-patru sărbători de Paşte. Poate cinci, poate şase, cine ştie?”.

”Tocmai aţi spus că candidaţi în viitoarele alegeri din 2024? Frate, dă-mi o informaţie!”, i-a cerut jurnalistul NBC.

”Intenţionez să candidez, dar nu sunt încă gata să o anunţ”, i-a răspuns Joe Biden.

ÎN VARĂ?

Această jumătate de anunţ nu este prima. Biden a mai anunţat că intenţionează să candideze la al doilea mandat şi a amânat, astfel, anunţul oficial.

După ce a anunţat că ar putea face anunţul în discursul despre Starea Uniunii, în februarie, iar apoi ”la primăvară”, informaţii fără surse de la Casa Albă sugerează că preşedintele ar putea-o face în această vară.

Joe Biden, în vârstă de 80 de ani, este cel mai bătrân preşedinte al Statelor Unite. În noiembrie 2024 el va avea 82 de ani.

După ce a evitat, în pofida tuturor aşteptărilor, o înfrângere masivă în faţa republicanilor în alegerile de la jumătate de mandat, în noiembrie, Biden a facut aluzie la un al doilea mkandat.

În februarie, Prima Doamnă Jill Biden le-a sugerat câtt se poate de clar unor jurnalişti că soţul său a luat deja o hotărâre.

Joe Biden a impus recent Partidului Democrat o reformă a calendarului alegerilor primare - care vor avea loc în South Carolina înaintea celor din Iowa.

Candidatura lui Biden în 2020 a suferit o înfrângere usturătoare în Iowa, după care a fost salvată de susţinerea din South Carolina şi de electoratul afroamerican câteva săptămâni mai târziu.

Noul calendar îi asigură lui Biden o victorie la începutul alegerilor primare, iar în mod extrem de rar un preşedinte în exerciţiu are un contracandidat puternic în partidul din care face parte în alegerile primare.

TRUMP, ÎN CAMPANIE

Campania prezidenţială americană a fost lansată în mod prematur de anunţul candidaturii lui Donald Trump, în noiembrie.

Între timp şi alţi candidaţi republicani şi-au anunţat candidatura, precum Nikki Haley, o fostă guvernatoare a statului South Carolina şi ambasadoare la ONU, antreprenorul Vivek Ramaswamy şi fostul guvernator al Arkansas, Asa Hutchinson.

Trump rămâne, pentru moment, marele favorit al partidului său şi a profitat de inculăarea sa penală recentă pentru a strânge fonduri şi a-şi impune dominaţia.

În tabăra democrată, Robert Kennedy Junior, un avocat specializat în probleme de mediu, un activist antivaccinare notoriu şi nepotul lui John Fitzgerald Kennedy (JFK), şi-a depus candidatura săptămâna trecută.

Marianne Williamson, o autoare de cărţi de dezvoltare persoanală, şi-a lansat campania în martie.

Joe Biden nu şi-a anunţat deocamdată candidatura, însă a început, potrivit site-ului Politico, să recruteze personal de campanie şki să pregătească strângeri de fonduri.

În lipsa unor adversari puternici în alegerile primare, el îşi poate permite să-şi acorde cât timp vrea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.