Preşedintele american Joe Biden a anunţat marţi o nouă salvă de reglementări menite să limiteze circulaţia armelor de foc, a căror aplicare va fi însă limitată în lipsa unei legi federale, o perspectivă foarte improbabilă în prezent, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joe Biden îşi prezintă aceste măsuri ulterior, la Monterey Park, în California, o localitate îndoliată la începutul anului de un atac armat soldat cu 11 morţi în comunitatea asiatică.

Aceste măsuri anunţate marţi urmează să consolideze verificarea antecedentelor cumpărătorilor de arme de foc - în pofida faptului că o verificare universală poate fi impus doar printr-o legislaţie federală, subliniază într-un comunicat Casa Albă.

SEMNALAREA EVENTUALELOR PERSOANE VIOLENTE

Democratul Joe Biden, în vârstă de 80 de ani, vrea să încurajeze recurgerea la semnalare - ”red flag” - a persoanelor care pot fi violente, pe care justiţia să-i priveze apoi de arme de foc şi să facă faţă unei ”explozii” - de 250% în perioada 2018-2022 - a numărului de arme declarate ”furate” sau ”piedute” în timpul transportului între magazine.

El vrea totodată să crească presiunile asupra puternicului sector al armelor de foc, prin semnalarea vânzătorilor care au încălcat reglementările federale.

El ”încurajează” de asemenea Agenţia federală a comerţului (FTC), un organism independent, să publice un raport cu privire la vânzarea şi promovarea armelor de foc în rândul minorilor.

COMPETENŢA STATELOR

Preşedintele american ştie însă că nu poate face mare lucru împotriva multiplelor atacuri armate, dintre care numai cele foarte sângeroase sunt acoperite de presă.

În realitate, statele sunt cele competente în domeniul vânzării, proprietăţii şi permisului portarmă.

Numai o lege federală le-ar putea fi impusă, de exemplu prin interzicerea puştilor de asalt, aşa cum cere Joe Biden.

Însă acest lucru pare foarte improbabil, în contextul în care Camera Reprezentanţilor, camera inferioară a Congresului, se află pe mâna republicanilor, susţinători aprigi ai dreptului constituţional de a deţine o armă de foc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.