Preşedintele american Joe Biden zboară miercuri, la aproape cinci luni de când se află la putere, în Regatul Unit, unde se întâlneşte cu Boris Johnson joi şi cu regina Elizabeth a II-a duminică, prima etapă a unui turneu în Europa, în care participă la trei summituri şi care se încheie cu o întâlnire faţă în faţă cu Vladimir Putin la 16 iunie, la Geneva, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Însoţit de Prima Doamnă Jill Biden, preşedintele democrat urmează să participe la summitul G7 în Cornwall, unde, între priorităţile abordate de află pandemia covid-19 şi modificările climatice.

Avionul prezidenţial Air Force One urma să decoleze miercuri dimineaţa (ora locală) de pe baza militară Andrews, la periferia Washingtonului.

Prima oprire urmează să aibă loc la baza Mildenhall, în Regatul Unit, unde preşedintele urmează să se exprime în faţa unor membri ai Forţelor aeriene americane (US Air Force).

O primă întâlnire tête-à-tête cu premierul britanic Boris Johnson este prevăzută joi.

Joe Biden o vizitează duminică pe regina Elizabeth a II-a, la Castelul Windsor.

”Vizita mea în Europa este ocazia ca America să mobilizeze democraţiile din întreaga lume”, dă asigurări cel care subliniază de când s-a instalat la putere că Statele Unite s-au întors (”America is back”) şi intenţionează să se implice deplin în afacerile lumii.

După mandatul republicanului Donald Trump, aliaţii ”vor primi aceste declaraţii asigurătoare cu un pic de scepticism”, subliniază însă Suzanne Maloney de la centrul de reflecţie Brookings din Washington.

”Voinţa lui Biden de a relua relaţiile cu ei este necesar să depăşească nu doar cicatricele celor patru ani trecuţi, ci şi probleme persistene cu privire la starea sănătăţii democraţiei americane”, subliniază ea.

Cum s-a pregătit locatarul Casei Albe pentru această vizită de opt zile, în cadrul căreia îşi multiplică întâlnirile bilaterale la Bruxelles?

”Se pegăteşte de 50 de ani”, răspunde purtătoarea sa de cuvânt Jen Psaki, referindu-se la foarte îndelungata carieră politică a preşedintelui în vârstă de 78 de ani, care a fost ales pentru prima oară în Senat în 1972, la vârsta de 29 de ani.

”El îi cunoaşte pe unii dintre aceşti lideri, inclusiv pe preşedintele Putin de decenii”, insistă ea.

Criticată puternic din cauză că a întârziat să împărtăşească vaccinuri împotriva covid-19 ţărilor din restul lumii, Casa Albă încearcă să pozeze drept lider în acest dosar.

”Statele Unite sunt hotărâte să lucreze la vaccinarea internaţională cu acelaşi simţ al urgenţei de care am dat dovadă în ţara noastră”, subliniază Joe Biden.

Washingtonul tocmai a anunţat că 75% dintre cele 80 de milioane de vaccinuri promise unor ţări până la sfârşitul lui iunie urmează să fie distribuite prin dispozitivul ONU Covax, implementat pentru a asigura o distribuire echitabilă a vaccinurilor în ţările sărace.

Summitul cu Vladimir Putin, prevăzut la 16 iunie, la Geneva, este punctul culminant al acestei prime vizite în străinătate, care intervine în contextul în care Joe Biden se află în dificultate în ţara sa,pe fondul unor tensiuni în propria tabără.

Discuţiile lui Biden cu Putin - Ucraina, Belarusul, soarta opozantului politic Aleksei Navalnîi şi atacuri cibernetice - se anunţă dure şi dificile.

Casa Albă, care alternează mesaje conciliante şi avertismente, subliniază că are aşteptări modeste de la această întâlnire.

Singurul obiectiv anunţat este ca relaţiile americano-ruse să devină mai ”stabile şi previzibile”.

”Problema este că Putin nu vrea neapărat o relaţie mai stabilă şi mai previzibilă”, rezumă diplomatul american Alexander Vershbow, un fost număr doi în NATO.

Preşedinţia americană a oferit puţine detalii despre desfăşurarea acestui tête-à-tête. Ea a sugerat doar că, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat la întâlnirea lui Putin cu Donald Trump la Helsinki, în 2018, o conferinţă de presă comună a celor doi lideri nu este pe ordinea de zi a reuniunii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.