Preşedintele Joe Biden i-a îndemnat pe americani, sâmbătă noapte, după achitarea lui Donald Trump de Senat în procesul în care era acuzat de „instigare la insurecţie”, să apere democraţia şi a spus că fondul acuzaţiei e de necontestat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biden a transmis într-un comunicat: „Acest capitol în istoria noastră ne-a amintit că democraţia este fragilă”.

Preşedintele a remarcat că acuzaţia adusă predecesorului său pentru revolta de la Capitoliu din 6 ianuarie, care s-a soldat şi cu cinci decese, este de necontestat şi că şapte republicani au votat pentru inculparea lui Trump.

„Chiar şi cei care s-au opus inculpării, precum liderul minorităţii din Senat, McConnell, cred că Donald Trump a fost vinovat de o «neglijenţă în serviciu condamnabilă» şi că este «responsabil, practic şi moral, pentru provocarea» violenţelor dezlănţuite asupra Capitoliului”, a spus Biden.

Despre cei care au luptat în acea zi să apere instituţiile statului, el a spus: „Acest trist capitol în istoria noastre ne-a amintit că democraţia este fragilă. Trebuie mereu apărată. Trebuie să fim mereu vigilenţi... Fiecare dintre noi are o sarcină şi o responsabilitate, ca americani şi mai ales ca lideri, să apărăm adevărul şi să învingem minciunile”.

Sâmbătă după-amiază, după cinci zile de dezbateri, Senatul american a votat inculparea lui Donald Trump, în al doilea proces de impeachment care l-a vizat pe fostul preşedinte. Nu a fost obţinută majoritatea necesară.

O condamnare ar fi permis Senatului să veteze pentru ca Trump să nu mai poată candida vreodată pentru funcţia de preşedinte.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.