Fostul trăgător de elită care l-a ucis pe Osama ben Laden în 2011 Robert O'Neill critică extrem de dur administraţia lui Joe Biden, pe care o consideră responsabilă de moartea a 13 militari americani în atentatul de joi de la Kabul, relatează BFMTV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Omul care l-a ucis pe ben Laden în 2011, invitat duminică la postul francez BFMVSD, nu şi-a ascuns furia.

Robert O'Neill, un fost membru Navy Seals, o unitate de elită a armatei americane, s-a declarat ”profund şocat” de situaţia din Afganistan şi a acuzat administraţia lui Biden.

Faţă de vestea morţii militarilor americani, Robert O'Neill declară că a fost ”foarte tristă, pentru că era previzibilă, evitabilă şi nejustificată”.

”Mi-a rupt sufletul, pentru că n-ar fi trebuit să se întâmple aşa. Aşa se întâmplă atunci când laşi politienii să ia decizii. Avocaţii şi politicieni nu ar trebui să facă război. Militarii sunt cei care fac război”, a denunţat el la BFMTV.

”POLITICIENII SUNT NIŞTE IMBECILI ŞI AU CAUZAT MOARTEA MULOR OAMENI”

La originea haosului american, consideră el, se află retragerea trupelor din baza de la Bagram, situată în afara Kabulului.

”Politicienii au decis că noi trebuie să plecăm. Aceasta a fost cea mai mare eroare din istoria modernă a războiului. Ne-am retras trupele. Toată lumea ar fi trebuit să vadă că se va întâmpla acest lucru. Politicienii sunt nişte imbecili şi au cauzat moartea multor oameni. Oamenii în costum nu ştiu ce fac”, a tunat el.

Cu toate acestea, fostul trăgător de elită, consideră că ”părăsirea Afganistanului nu este o decizie proastă. Cred că ar fi trebuit s-o facem din 2005”.

”Însă ar fi trebuit să lăsăm o prezenţă acolo (...). Ar fi trebuit să negocierm cu talibanii şi ar fi trebuit să existe nişte reguli, însă în niciun caz nu ar fi trebuit să ne retragem trupele. Sunt şocat că nimeni nu a demisionat sau nu a fost dat afară. Este o insultă la adresa tuturor militarilor care au luptat acolo şi la adresa coaliţiei. Toate forţele de acolo ar trebui să se simtă insultate”, a denunţat el.

”CELE 13 FAMILII NU VOR UITA”

Secretarul de Stat american Antony Blinken a anunţat duminică faptul că mai sunt de evacuat din Kabul 300 de cetăţeni americani.

Robert O'Neill subliniază că este ”posibil” ca aceştia să fie scoşi din Kabul.

”Garantarea securităţii lor 100% nu mai este o opţiune, dar o putem face. Coaliţia internaţională o poate face”, a subliniat el.

Întrebat care sunt motivele plecării iminente a americanilor la 31 august, fost militar a izbucnit.

Este vorba despre ”promisiunile de campanie ale lui Joe Biden, care nu a luat niciodată decizii bune în domeniul politicii externe şi care ste prost consiliat. El are mâinile pătate de sânge (...). Speră că toată lumea va uita. Cele 13 familii nu vor uita”, declară fostul Navy Seal.

Acest veteran consideră că, odată cu revenirea talibanilor, Afganistanul va redeveni o placă tutnantă a terorismului.

”Vor exista tabere (...). Iar odată cu fluxurile de refugiaţi, la 100 de persoane bune există rtiscul să intre un terorist. Vor exista atentate în Statele Unite şi în Europa din cauza politicienilor”, acuză Robert O'Neil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.