Preşedintele american Joe Biden a declarat că Israelul este de acord să oprească activităţile militare în Gaza pentru luna sfântă musulmană a Ramadanului, în timp ce Hamas studiază un proiect de propunere pentru un armistiţiu care include o pauză în lupte şi un schimb de deţinuţi şi ostatici, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Se apropie Ramadanul şi există un acord din partea israelienilor ca ei să nu se angajeze în activităţi în timpul Ramadanului, de asemenea, pentru a ne da timp să îi scoatem pe toţi ostaticii", a declarat Biden în timpul unei apariţii la emisiunea "Late Night with Seth Meyers" de la NBC.

Ramadanul începe în seara zilei de 10 martie şi să se încheie în seara zilei de 9 aprilie.

În acelaşi timp, preşedintele american a avertizat că Israelul riscă să piardă sprijinul internaţional din cauza numărului mare de morţi în rândul palestinienilor, adăugând că Israelul s-a angajat să facă posibilă evacuarea palestinienilor din Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, înainte de a-şi intensifica campania în această zonă pentru a distruge Hamas.

Biden, ale cărui remarci au fost înregistrate luni şi difuzate marţi, a declarat că există un acord de principiu pentru o încetare a focului între cele două părţi şi pentru o nouă eliberare de ostatici. El a adăugat că speră ca până lunea viitoare armistiţiul să fie perfectat.

"Sunt prea mulţi oameni nevinovaţi care sunt ucişi. Iar Israelul a încetinit atacurile din Rafah", a menţionat Biden.

Proiectul de propunere de armistiţiu ar permite repararea spitalelor şi brutăriilor din Gaza şi intrarea zilnică a 500 de camioane cu ajutoare în enclavă, a declarat pentru Reuters o sursă de rang înalt apropiată negocierilor de la Paris. Este cea mai serioasă încercare din ultimele săptămâni de a pune capăt conflictului care a izbucnit în octombrie anul trecut, notează Reuters.

Conform proiectului de propunere, schimbul de deţinuţi palestinieni contra ostatici israelieni s-ar face într-un raport de 10 la unu, a declarat pentru Reuters sursa de rang înalt. De asemenea, proiectul prevede că Hamas ar urma să elibereze 40 de ostatici israelieni, inclusiv femei, copii sub 19 ani, persoane de peste 50 de ani şi bolnavi, în timp ce Israelul ar urma să elibereze 400 de deţinuţi palestinieni pe care nu îi va aresta din nou, a declarat sursa pentru Reuters.

Mediatorii şi-au intensificat eforturile pentru a obţine o încetare a focului în Gaza, în speranţa de a împiedica un asalt israelian asupra oraşului Rafah din Gaza, unde peste un milion de persoane strămutate se adăpostesc la marginea sudică a enclavei.

După ce Hamas a ucis 1.200 de persoane în Israel şi a capturat 253 de ostatici la 7 octombrie, Israelul a lansat un asalt terestru asupra Gaza, în urma căruia s-a confirmat că aproape 30.000 de persoane au fost ucise, potrivit autorităţilor sanitare din Gaza.

Biden a mai spus la NBC că o încetare temporară a focului ar putea demara un proces pentru ca palestinienii să aibă propriul lor stat.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu respinge însă soluţia cu două state.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.