Preşedintele american Joe Biden a declarat că speră să se ajungă la o încetare a focului "până lunea viitoare" în războiul dintre Israel şi Gaza potrivit BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comentariile sale au fost făcute în contextul în care s-au înregistrat unele progrese în negocierile în curs de desfăşurare între Israel şi reprezentanţii Hamas în Qatar.

"Consilierul meu de securitate naţională îmi spune că suntem aproape", a declarat Biden.

Israelul a lansat o campanie aeriană şi terestră pe scară largă în Gaza după ce atacatorii Hamas au ucis aproximativ 1.200 de persoane în sudul Israelului la 7 octombrie. Atacatorii au luat, de asemenea, 253 de persoane ostatice, dintre care o parte au fost eliberate între timp.

Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, administrat de Hamas, afirmă că cel puţin 29 782 de persoane au fost ucise în teritoriu de atunci, dintre care 90 numai duminică.

Preşedintele Biden, a cărui ţară este principalul aliat al Israelului, a vorbit cu reporterii din New York despre posibila încetare a focului. "Suntem aproape", a declarat el luni. "Nu am terminat încă. Speranţa mea este că până lunea viitoare vom avea o încetare a focului".

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat anterior că în ultimele zile au fost înregistrate "progrese" în negocierile pentru eliberarea ostaticilor israelieni, dar că rămâne neclar dacă Hamas va accepta ultimul acord propus.

"Am înregistrat progrese în cadrul conversaţiilor pe care le-am avut între Egipt, Israel, Statele Unite şi Qatar", a declarat purtătorul de cuvânt Matthew Miller.

Săptămâna trecută, SUA au fost criticate pe scară largă pentru că au pus veto la o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care cerea o încetare imediată a focului în Gaza. În schimb, a propus propria rezoluţie de încetare temporară a focului, care avertiza, de asemenea, Israelul să nu invadeze oraşul Rafah din sudul Gazei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.