Preşedintele SUA Joe Biden a recunoscut joi că atacurile împotriva rebelilor houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, nu descurajează atacurile grupurilor în Marea Roşie, aceasta în timp ce SUA au vizat în continuare ţinte ale grupării, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Al cincilea atac american asupra  houthi într-o săptămână a vizat un număr mic de rachete antinavă care erau pregătite pentru lansare asupra căilor maritime internaţionale.

„Forţele Comandamentului Central al SUA au efectuat lovituri asupra a două rachete antinavă Houthi care erau îndreptate spre sudul Mării Roşii şi erau pregătite de lansare”, a anunţat armata americană într-o declaraţie de joi după-amiază, confirmând cele mai recente lovituri.

„Forţele americane au identificat rachetele în zonele controlate de houthi din Yemen la aproximativ 3:40 p.m. (ora Sanaa) şi au stabilit că acestea reprezintă o ameninţare iminentă pentru navele comerciale şi pentru navele marinei americane din regiune. Forţele americane au lovit şi distrus ulterior rachetele în autoapărare”, a continuat declaraţia.

Biden a spus că loviturile asupra rebelilor Houthi vor continua – chiar dacă nu împiedică grupul să efectueze atacuri.

Întrebat la Casa Albă dacă atacurile funcţionează, preşedintele a răspuns: „Când spui că funcţionează, înseamnă că îi opresc pe houthi? Nu."

„Vor continua? Da”, a adăugat el.

Rebelii Houth susţinuţi de Iran au tras două rachete balistice anti-navă asupra unei alte nave comerciale deţinute de SUA – M/V Chem Ranger, un petrolier aflat sub pavilion Insulele Marshall, deţinută de SUA, operată de Grecia – la aproximativ 13:00. ET joi, conform Comandamentului Central al SUA. Incidentul a a marcat cel puţin a treia navă deţinută de SUA vizată de gruparea rebelă în această săptămână.

CENTCOM a spus că nu au fost raportate persoane răniite sau pagube şi nava şi-a continuat drumul.

Atacurile americane de joi sunt cele mai recente dintr-o serie de acţiuni împotriva rebelilor houthi. Acestea vin pe fondul tensiunilor sporite din Orientul Mijlociu şi temerilor că războiul Israel-Hamas din Gaza s-ar putea extinde şi mai mult în regiune.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.