Cel puţin 32 de persoane au fost ucise, iar alte 110 au fost rănite joi, într-o piaţă, la Bagdad, într-un dublu atentat sinucigaş, a anunţat ministrul Sănătăţii Hassan al-Tamimi, cel mai sângeros atac din ultimii trei ani în capitala iraliană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un bilanţ anterior anunţa 13 morţi şi 30 de răniţi.

Ministrul a dat asigurări că toate victimele au fost ucise la faţa locului şi că niciuna nu a murit din cauza rănilor în spitale din capitală, toate plasate în stare de alertă maximă.

Imediat după explozie, care s-a auzit în tot centrul Bagdadului, numeroase ambulanţe au sosit la faţa locului.

Atacul nu a fost revendicat imediat, însă acest mod de operare a fost folosit în trecut de către gruparea Statul Islamic (SI), care a cucerit aproape o treime din ţară în 2014, înainte ca Bagdadul să-şi anunţe victoria împoriva jihadiştilor, la sfârşitul lui 2017.

Celule jihadiste se ascund însă în numeroase zone muntoase şi deşertice din ţară.

Un bărbat şi-a declanşat centura de explizivi în moijlocul unor vânzători şi pietoni, într-o piaţă de haine de ocazie, în Piaţa Tayaran, a anunţat Ministerul irakian de Interne.

În timp ce se organiza un ajutor pentru victime, un al doilea kamikaze s-a detonat, a precizat ministerul.

Numeroşi militari şi ambulanţe au fost trimise la faţa locului. Militarii au blocat accesul, iar salvatori au luat cadavrele sau au ajutat răniţi, într-un du-te-vino de ambulanţe cu sirenele pornite.

Un atentat sinucigaş în aceeaşi piaţă, Tayaran, o intersecţie foarte circulată la Bagdad, s-a soldat cu 31 de morţi, în urmă cu trei ani.

Ultimele atentate soldat cu morţi numeroase la Bagdad au avut loc în iunie 2019.

La fel ca în 2018, atentatul de joi a fost comis în contextul în care autorităţiel discută despre organizarea unor alegeri legislatove, un eveniment însoţit de obicei de violenţe în Irak.

Alegeri anticipate în vederea formării unui nou Parlament au fost promise de către Guvern în iunie. Însă autorităţile propun acum o amânare în octombrie, pentru a acorda mai mult timp Comisiei Electorale să organizeze aceste scrutin.

Statele Unite conduc o coaliţie internaţională desfăşurată în Irak în 2014 împotriva SI.

Aproape toţi militarii celorlalte ţări membre ale coaliţiei au părăsit Irakul în 2020, la începutul pandemiei covid-19.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.