Ministrul german de Externe Heiko Maas a catalogat drept ”regretabilă” intenţia preşedintelui american Donald Trump de a se retrage din Tratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) privind armamentul nuclear cu rază de acţiune intermediară, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tratatul INF constituie ”un pilon important al arhitecturii securităţii europene”, apreciază,citat într-un comunicat, şeful diplomaţiei germane.

Anunţul lui Trump ”ridică întrebări dificile pentru noi şi Europa”, a subliniat el.

Acest tratat - care aboleşte utilizarea unei întregi clase de rachete cu o rază cuprinsă între 500 şi 5.000 de kilometri - a pus capăt crizei declanşate în anii '80 de desfăşurarea de rachete sovietice dotate cu focoase nucleare, de tip SS-20, întreptate către capitalele occidentale.

Berlinul a îndemnat în mai multe rânduri Moscova ”să clarifice acuzaţii grave cu privire la încălcarea Tratatului INF, ceea ce Rusia nu a făcut până în prezent”, a declarat Maas.

El îndeamnă Statele Unite ”să examineze consecinţele posibile” ale hotărârii lor, inclusiv cu privire la ceea ce se întâmplă după expirarea, în 2021, a Tratatului New Start privind rachetele strategice.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.