Fostul premier israelian Benjamin Netanyahu negociază un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru a pune capăt procesului său de corupţie, a declarat duminică o sursă informată cu privire la acest subiect, dar discuţiile s-au încurcat cu privire la o condiţie care l-ar îndepărta din politică, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Netanyahu, care a pierdut puterea în iunie 2020, după 12 ani consecutivi în funcţia de premier, şi care acum este liderul opoziţiei, a pledat nevinovat de acuzaţiile de luare de mită, încălcare a încrederii şi fraudă, în trei cazuri pentru care a fost inculpat în 2019. Toate cazurile sunt judecate împreună.

Sursa a spus că Netanyahu, în vârstă de 72 de ani, discută despre un acord cu procurorul general Avichai Mandelblit, în baza căruia el ar pleda vinovat pentru reducerea acuzaţiilor, iar orice pedeapsă cu închisoarea ar fi comutată în muncă în folosul comunităţii.

Dar discuţiile s-au lovit de cererea lui Netanyahu de a fi scutit de o condamnare care poartă o clauză de ”turpitudine morală”, care, conform legii israeliene, l-ar obliga să renunţe la politică ani de zile, a spus sursa, vorbind cu Reuters sub condiţia anonimatului.

Procuratura Statului a refuzat să comenteze. Un avocat al lui Netanyahu, care a negat orice faptă greşită şi i-a acuzat pe procurori de o vânătoare de vrăjitoare motivată politic, nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Netanyahu a promis să-l îndepărteze din funcţie pe succesorul său, Naftali Bennett, un naţionalist care se află la conducerea unei coaliţii de partide foarte diverse.

Likud nu a reuşit să formeze un nou guvern anul trecut, în parte pentru că partidele înrudite au refuzat să se alăture lui Netanyahu, invocând procesul în desfăşurare.

Cu necazurile sale legale încheiate, Netanyahu ar putea, teoretic, să reunească o nouă coaliţie largă de dreapta.

Dacă i-ar fi interzis să participe la politică, membrii de dreapta ai coaliţiei lui Bennett ar putea opta pentru formarea unui nou guvern cu partidul Likud sub o nouă conducere.

Ideea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei a fost promovată de un fost preşedinte al Curţii Supreme, Aharon Barak. El a declarat radioului Kan că va atenua presiunea asupra sistemului de justiţie, care şi-a petrecut ani de zile apărându-se de acuzaţiile loialiştilor lui Netanyahu că i s-a refuzat un proces echitabil.

Un purtător de cuvânt al partidului conservator Likud al lui Netanyahu a spus că nu ştie despre astfel de negocieri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.