Rezidenţi ai azilurilor de pensionari au fost primele persoane vaccinate împotriva covid-19 în Belgia, o ţară în care aceste instituţii au fost grav afectate de pandemie, relatează BFMTV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primele doze de vaccin Pfizer-BioNtech au fost administrate aproape în mod simultan, luni dimineaţa, atât unor rezidenţi ai unui azil de pensionari de la Puurs, un oraş flamand în care se află fabrica unde este produs vaccinul, cât şi altor două instituţii, la Mons, în Wallonia, şi la Woluwe-Saint-Pierre, în regiunea Bruxellesului.

ADEVĂRATA LANSARE A CAMPANIEI DE VACCINARE, ÎN IANUARIE

Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene (UE) a început în acest weekend să-şi vaccineze populaţiile împotriva covid-19.

În Belgia, campania de vaccinare urmează însă să înceapă cu adevărat abia de la 4 şi 5 ianuarie.

La Puurs, Jos Hermans, un rezident în vârstă de 96 de ani, a fost primul vaccinat, sub obiectivele fotografilor şi camerelor de imagini, ţinute la distanţă, în spatele unui geam.

Josepha Delmotte, în vârstă de 102 ani, a fost prima persoană vaccinată la La Bonne Maison de Bouzanton, iar Lucie Danjou, în vârstă de 101 ani, la Notre-Dame de Stockel, în aglomeraţia Bruxellesului.

În această ultimă instituţie, ministrul Sănătăţii regiunii Bruxelles, Alain Maron, şi-a exprimat satisfacţia faţă de faptul că ”90% dintre rezidenţi au spus OK vaccinării”.

”Imediat după vacanţă, începem să vaccinăm toţi rezidenţii caselor de odihnă la Bruxelles. Câteva zeci de mii de persoane vor fi vaccinate în cursul lunii ianuarie”, a declarat el presei.

După aceea, ”vom vaccina personalul caselor de odihnă, iar apoi toate persoanele care muncesc în sectorul sănătăţii şi social”, a anunţat el.

”Cred că este o uşurare (...). Rezidenţii şi personalul caselor de odihnă au fost cu adevărat puşi la încercare de covid(-19)”, a recunoscut ministrul.

BELGIENII, MAI ÎNCLINAŢI SĂ SE VACCINEZE

Potrivit unei anchete a Institutului Sănătăţii Publice Sciensano, realizate de la 3 la 11 decembrie, 60% din populaţia belgiană cu vârsta peste 18 ani declară că vrea să se vaccineze.

Nivelul contaminării cu noul coronavirus, al morţilor din cauza covid-19 şi al spitalizărilor  este în scădere în Belgia, de la 25 decembrie, a anunţat luni, înr-o conferinţă de presă, unul dintre purtătorii de cuvânt ai autorităţilor sanitare, Yves Van Laethem.

Belgia, o ţară cu 11,5 milioane de locuitori, înregistrează în total 638.877 de contaminări cu noul coronavirus şi 19.200 de morţi din cauza covid-19.

La 18 decembrie, Yves Van Laethem anunţa că noul coronavirus a ucis peste 10.000 de oameni în ”casele de odihnă”.

Amnesty International Belgia denunţa, în noiembrie, într-un raport foarte dur, o ”abandonare” a azilurilor de bătrâni belgiene de către puterile publice, în timpul pandemiei covid-19.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.