Ministerul chinez de Externe a respins joi îndoielile americane cu privire la fiabilitatea bilanţurilor epidemiei noului coronavirus prezentate de Beijing drept comentarii ”indecente”, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

China a fost întru totul transparentă cu privire la consecinţele epidemiei noului coronavirus care a apărut în decembrie în provincia Hubei, a subliniat, într-o conferinţă de presă zilnică, o purtătoare de cuvânt a ministerului chinez.

Ea a îndemnat autorităţile americane să înceteze să mai politizeze o problemă de sănătate publică şi să aibă mai multă grijă de securitatea cetăţenilor americani.

TRUMP SE ÎNDOIEŞTE DE BILNŢUL CHINEI

Preşedintele american Donald Trump a declarat miercuri că statisticile raportate de China cu privire la noul coronavirus par ”un pic uşoare”.

Consilierul său în domeniul securităţii naţionale Robert O'Brien a declarat că Washingtonul nu are niciun mijloc prin care să afle dacă bilanţurile prezentate de Beijing sunt precise.

Ei au făcut aceste declaraţii după ce un parlamentar republican de prim-plan şi-a exprimat îndoiala cu privire la numărul cazurilor anunţat de China continantală şi după ce agenţia de presă Bloomberg a dezvăluit că serviciile americane de informaţii conchid într-un raport clasificat  că autorităţile chineze au subestimat cazurile şi decesele din cauza epidemiei.

În contextul în care virusul SARS CoV-2 a apărut în centrul Chinei în decembrie, Beijingul a anunţat că a înregistrat mai puţine contaminări şi decese decât în Statele Unite, unde pandemia s-a soldat cu peste 4.800 de morţi şi a contaminat peste 214.000 de oameni.

Donald Trump a declarat, în această conferinţă de presă zilnică, în prezenţa membrilor grupului său de lucru privind noul coronavirus, că nu a primit vreun raport al serviciilor de informaţii cu privire la statisticile din China.

Însă, a apreciat el, aceste date sunt ”un pic uşoare - şi sunt drăguţ spunând asta - faţă de ceea ce am văzut noi şi ceea ce s-a raportat”.

Preşedintele american a anunţat că a discutat despre modul în care China a gestionat criza sanitară, vineri, la telefon, cu omologul său chinez Xi Jinping şi a precizat că nu au evocat ”aşa de mult” cifrele.

”În ceea ce priveşte precizia sau nu a cifrelor lor, eu nu sunt contabilul Chinei”, a spus Trump.

El a subliniat că relaţia Statelor Unite cu China este ”foarte bună” şi că cele două ţări vor să menţină acordul comercial larg pe care l-au încheiat în ianuarie.

Consilierul Casei Albe în domeniul securităţii naţionale a declarat în aceeaşi conferinţă de presă că ”nu este în măsură să confirme cifrele provenind din China”.

”Sunt multe publicări cu privire la problema dacă cifrele sunt prea mici”, a declarat Robert O'Brien.

”Aveţi acces la dările de seamă difuzate pe reţele de socializare din China (...). Noi nu avem pur şi simplu niciun mijloc de confirmare a vreunor cifre”, a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.