Parlamentarii turci s-au luat la bătaie în noaptea de miercuri spre joi, în timpul unei dezbateri privind un pachet de reformă constituţională menit să îi extindă puterea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parlamentarii din partidul aflat la guvernare, AKP, şi cei din principala formaţiune de opoziţie, CHP, s-au luat la bătaie şi s-au îmbrâncit, pe podiumul din sala de plen.

AKP, susţinut de formaţiunea naţionalistă MHP, vrea să impună reforma constituţională care, potrivit lui Erdogan, va permite o conducere puternică necesară pentru evitarea întoarcerii unui guvern fragil de coaliţie.

Formaţiunea de opoziţie CHP şi cea pro-kurdo HDP se tem că reforma va alimenta autoritarismul.

În cursul disputei, deputaţii CHP au obiectat faţă de faptul că membrii AKP au votat fără să intre în cabinele instalate pentru facilitarea votului secret. Furioşi, aleşii AKP au încercat să ia telefonul mobil al unui deputat CHP care a filmat scena.

În pofida incidentelor, articolele trei, patru şi cinci din cele 18 ale proiectului de lege au fost aprobate în sesiunea parlamentare care a continuat până joi dimineaţă. Dezbaterea urmează să se reia joi după-amiază.

Proiectul de lege necesită susţinerea a cel puţin 330 de deputaţi din totalul de 550, pentru a fo supusă la referendum în primăvară. AKP are 316 deputaţi, iar MHP 39.

Cele trei articole au fost aprobate cu între 341 şi 343 de voturi pentru.

Reforma îi va permite lui Erdogan să numească şi să demită miniştri, să preia din nou conducerea AKP şi să guverneze până în 2029.

Planurile includ alegeri prezidenţiale şi generale în 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.