Preşedintele sirian Bashar al-Assad l-a destituit joi pe premierul Imad Khamis, în contextul în care criza economică s-a agravat în această ţară aflată în război, a anunţat preşedinţia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lira siriană înregistrează cea mai puternică depreciere de la începutul războiului, în 2011, ceea ce a antrenat o expoziea inflaţiei şi închiderea magazinelor, dar şi manifestaţii fără precedent în regiuni aflate sub controlul regimului.

Al-Assad a promulgat un decret ”prin care-l revocă din funcţie pe premierul Imad Khamis", a anunţat preşedinţia într-un comunicat.

Imad Khamis a fost înlocuit în funcţie cu ministrul Resurselor şi Apei Hussein Arnous, un inginer, care urmează să conducă Guvernul până la alegerile legislative prevăzute la 19 iulie.

Presa siriană nu evocî niciun motiv al destituirii.

Khamis, în vârstă de 58 de ani, a fost numit în funcţie în iunie 2016. El a fost anterior ministrul Elecricităţii.

Destituirea sa intervine în contextul în care Guvernul său este criticat din cauza modului în care a gestionat grava criză economică, marcată de o puternică depreciere a lirei siriene.

Rata de schimb oficială este în prezent de 700 de lire la un dolar, însă, pe o piaţă de schimb paralelă, cursul de schimb al monedei naţionale a depăşit recent 3.000 de lire siriene dolarul.

Înaintea izbucnirii Războiului din Siria, în 2011, dolarul se schimba cu 48 de lire siriene, la un curs stabilit de către Banca centrală siriană.

Unii experţi consideră că această depreciere se explică prin sancţiuni americane, care urmează să intre în vigoare la jumătate a lui iunie.

Criza a fost amplificată de de măsuri de izolare impuse împotriva epidemiei covid-19, dar şi de naufragiul economic al Libanului vecin, afectat de o penurie de dolari.

Potrivit unor experţi, Libanul oferea Siriei şi oamenilor ei de afaceri un acces la dolari, vitali economiei şi importurilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.