Starul american al baschetului feminin Brittney Griner, încarcerată în Rusia, a fost condamnată joi la nouă ani de închispare cu privire la deţinere de droguri şi trafic de droguri, anunţă Trubunalul Khimki, situat în apropiere de Moscova - aproape pedeapsa maximă pentru aceste fapte, de zece ani de închisoare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tribunalul a găsit-o pe inculpată vinovată” de deţinere ilegală şi trafic cu o ”cantitate importantă” de droguri, a anunţat judecătoarea Anna Sotnikova.

Această batchetbalistă de la Phoenix Mercury a venit în Rusia să joace în extrasezonul american, o practică curentă a baschetbalistelor din Women’s National Basketball Association (WNBA), care câştigă adesea mai mulţi bani în străinătate decât în Statele Unite.

Ea a fost acuzată de deţinere ilegală de droguri, după ce a fost arestată pe Aeroportul Şeremetievo de la Moscova cu lichid de ”vaping” din canabis.

Ea a recunoscut că deţinea această substanţă şi a declarat că a adus-o în Rusia din greşeală.

Ea a dezminţit orice trafic şi a subliniat că această cantitate mică de substanţă era destinată numai consumului personal în scopuri analgezice, deoarece suferă de dureri cronice, ca mulţi sportivi.

Procurorul a acuzat-o că a încercat cu bună-ştiinţă să ”ascundă” lichidul pe bază de canabis vameşilor.

SCHIMB DE DEŢINUŢI

La audiere, baschetbalista a recunoscut că a făcut o ”greşeală de bună-credinţă”.

”Sper ca decizia pe care o luaţi să nu-mi pună capăt vieţii”, a declarat ea.

Griner, în vârstă de 31 de ani, este considerată una dintre cele mai bune baschetbaliste din lume.

Ea a apărut concentrată, încă de la începutul procesului, răspunzând întrebărilor curţii cu calm şi precizie.

Ea a fost din nou adusă încătuşată, joi, în sala de şedinţă, purtând un tricou gri, după care a fost băgată în cuşca cu zăbrele a inculpaţilor.

Înainte de începerea şedinţei, ea a agitat în faţa jurnaliştilor o fotografie în care apare înconjurată de colegele sale de echipă din Rusia.

De când a fost arestată, în februarie, cu câteva zile înainte de invazia rusă a Ucrainei, dubla campioană olimpică a plonjat în criza geopolitcă dintre Rusia şi Statele Unite.

Procesul său s-a accelerat în ultimele zile, în contextul în care cele două ţări negociază un schimb de deţinuţi în care jucătoarea de baschet poate fi inclusă.

Washingotnul a anunţat recent că a făcut Moscovei o ofertă ”importantă”.

Secretarul de Stat american Antony Blinken şi omologul său rus Serghei Lavrov au purtat vineri primele discuţii de la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

Blinken a declarat că a exercitat presiuni asupra omologului său să acepte oferta Washingtonului, pentru a obţine astfel eliberarea lui Griner şi altui american deţinut în Rusia, Paul Whelan, care ispăşeşte 16 ani de închisoare, condamnat cu privire la spionaj.

Condamnarea jucătoarei de baschet deschide calea unui posibil schimb de deţinuţi.

Mai multe publicaţii americane scriu că ar fi vorba despre eliberarea unui celebru traficant de armament încarcerat în Statele Unite, Viktor Bout, în schimbul eliberării lui Griner şi Whelan.

Viktor Bout - arestat în Thailanda în 2008 şi care ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în Statele Unite - este supranumit ”Negustorul Morţii”.

Viaţa sa, ieşită din comun, a inspirat filmul ”Lord of War”, în care Nicolas Cage joacă rolul unuia dintre cei mai cinici traficanţi de armament.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.