Kurudul Barham Saleh - ales preşedinte al Irakului - l-a însărcinat pe Adel Abdel Mahdi să formeze un guvern, accelerând brusc o înnoire politică lansată prin alegerile legislative, în mai, iar apoi rămasă mult timp într-un punct mort, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La mai puţin de două ore după ce şi-a zdrobit concurentul, Fouad Hussein, cu 219 voturi la 22 în Parlament, Saleh, un fost vicepremier irakian şi premier al Kurdistanului, l-a însărcinat marţi seara pe Abdel Mahdi - la rândul său un fost vicepreşedinte al ţării -  să formeze un nou Cabinet - cu o celeritate neobişnuită.

Postul de preşedinte al republicii este onorific în Irak - unde puterea se află în realitate în mâinile şefului Guvernului. Însă înfrângerea lui Hussein este o nouă lovitură dură la adresa lui Massoud Barzani, fostul preşedinte al Kurdistanului autonom al cărui referendum de independenţă a fost un fiasco în 2017. Hussein a fost, timp de peste un deceniu, directorul său de cabinet.

”PROBLEMĂ REZOLVATĂ”

După alegerea în septembrie a preşedinteluii Parlamentului, un sunnit, Mohammed al-Halboussi,şi a preşedintelui Republicii, mai rămâne un post-cheie al puterii - cel de premier, rezervat unui şiit.

Saleh avea la dispoziţie 15 zile să însărcineze candidatul desemnat de cea mai largă coaliţie în Parlament să formeze un guvern.

El a făcut acest lucru încă de la alegerea sa, însă formarea celei mai largi coaliţii nu era clară marţi seara.

Două tabere îşi dispută titlul de cea mai mare coaliţie după alegerile legislative din mai - după ce premierul în exerciţiu Haider al-Abadi, abandonat de mulţi dintre aliaţii săi, s-a retras - şi anume turbulentul lider şiit Moqtada Sadr şi adunarea foştilor combatanţi antijihadişti apropiaţi Iranului se prezintă ca cei care fac cărţile.

Ahmad al-Assadi, un purtător de cuvânt al acestei din urmă liste - Alianţa Victoriei - a dat însă asigurări, într-o conferinţă de presă, la Parlament, că ”cea mai largă coaliţie a rezolvat problema numind premierul”, sugerând astfel că mişcarea sa face parte din ea.

Fostul vicepreşedinte Adel Abdel Mahdi, un veteran în politica irakiană de la îndepărtarea de la putere a fostului dictator Saddam Hussein, în 2003, are de-acum 30 de zile să prezinte numele membrilor Cabinetului său, care este necesar să obţină un vot de încredere în Parlament.

Un independent, în vârstă de 66 de ani, el a fost mult timp un conducător de rang înalt al unui partid apropiat Iranului. El beneficiază, de asemenea, de avalul americanilor - un consens necesar în această ţară prinsă în menghină între cei doi mari aliaţi ai săi, inamici unul cu celălalt.

Acestui şiit originar din Bagdad, un economist de profesie şi un obişnuit al cercurilor diplomatice din Irak, îi revine dificila sarcină să contureze viitorul cabinet în contextul unor coaliţii parlamentare fragmentate.

ALEGERI LEGISLATIVE KURDE

Barham Saleh, în vârstă de 58 de ani, a fost ales în urma unei bătălii care a provocat confuzie, în urma mai multor răsturnări de situaţie după prima sesiune de alegeri în Parlament, stabilită luni.

Acest inginer în informatică, absolvent în Marea Britanie, se poate lăuda cu o îndelungată carieră politică, atât în Kurdistan - autonom din 1991 - şi în cadrul autorităţilor federale, la Bagdad, unde a fost ministru al Planificării după primele alegeri cu mai multe partide în 2005.

De la această dată, în urma invaziei conduse de Statele Unite care l-a răsturnat pe Saddam Hussein de la putere, datează cutuma rezervării postului onorific de preşedinte unui kurd.

Regiunea autonomă aşteaptă rezultatele alegerilor sale legislative locale, care au avut loc duminică.

Învingătorii urmează să fie cunoscuţi până miercuri seara, iar ei vor dezvălui noile raporturi de forţă în regiune, la un an după represaliile Bagdadului faţă de referendumul de independenţă controversat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.