Sute de bărbaţi înarmaţi şi cu o blindată blocau, marţi seara, centrul oraşului Lugansk, o ”capitală” a separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, au constatat la faţa locului jurnalişti AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înarmaţi cu puşti de tip Kalaşnikov, aceşti bărbaţi, care nu purtau însemne militare, ci o panglică albă pe braţul drept, iar dintre care sute aveau faţa acoperită cu cagule, au blocat toate străzile din jurul ”parlamentului” şi ”guvernului” ”republicii autoproclamate Lugansk” (LNR), interzicând atât accesul vehiculelor, cât şi pietonilor.

Aceşti bărbaţi purtând uniforme kaki le-au interzis jurnaliştilor AFP să filmeze şi să fotografieze, cerându-le să prăsească cartierul ”guvernamental”, în care se vedeau mai multe autobuze pline cu confraţi de-ai lor şi cel puţin o blindată şi în care alimentarea cu electricitate era întreruptă.

Unul dintre aceşti bărbaţi înarmaţi a declarat pentru AFP că ”exerciţii” militare erau în curs în centrul Luganskului şi că respectivul cordon militar avea să rămână cel puţin ”până dimineaţa” de miercuri.

Aceste incident are loc în contextul unui conflict între ”preşedintele” LNR Igor Plotniţki şi fostul său ”ministru de Interne” Igor Kornet.

Plotniţki l-a destituit pe Kornet după deschiderea unei anchete judiciare împotriva acestuia din urmă, potrivit serviciului de presă al ”preşedinţiei” LNR.

Însă Kornet a dezminţit marţi că a fost destituit, într-un comunicat publicat de agenţia oficială separatistă.

”Vreau să disipez zvonurile cu privire la destituirea mea”, a declarat Kornet, sugerând că bărbaţi înarmaţi au fost mobilizaţi în centrul Luganskului în cadrul unei operaţiuni vizând să oprească un grup de ”sabotori” ucraineni care a intrat pe teritoriul rebel în noaptea precedentă.

La puţin timp după aceea, ”preşedintele” Plotniţki a spus că declaraţia adversarului său este ”nefondată şi fără valoare juridică”.

”Tentativele unor persoane de a se agăţa de putere cu preţul destabilizării situaţiei în statul nostru sunt zadarnice şi se vor sfârşi în curând”, a adăugat el.

Cele două regiuni separatiste Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei, au fost în 2016 teatrul mai multor atentate, epurări în instanţe de conducere şi, potrivit rebelilor aflaţi la putere în Lugansk, unei tentative de puci.

Conflictul armat din estul Ucrainei s-a soldat cu peste 10.000 de morţi de când a început, în aprilie 2014.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia că-i susţine militar pe separatişti, ceea ce Moscova dezminte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.