Barbara Bush, soţia fostului preşedinte american George H. W. Bush şi mama fostului preşedinte George W. Bush, a decedat marţi, a anunţat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al soţului ei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Barbara Bush a decedat marţi, 17 aprilie 2018, la vârsta de 92 de ani”, se precizează în comunicatul postat pe Twitter de Jim McGrath, care a anunţat duminică faptul că ea a decis să-şi oprească tratamentul medical.

”După o serie recentă de spitalizări şi după ce şi-a consultat familia şi medicii, doamna Bush, în vârstă de 92 de ani, a decis să nu-şi mai continue tratamentul medical şi se va concentra, în schimb, asupra unor îngrijiri paliative”, preciza el, evocând o sănătate ”în declin”.

Detalii cu privire la funeralii urmează să fie anunţate ulterior, a precizat el marţi, subliniind că Barbara Bush îi lasă în urmă pe soţul său de 73 de ani, cinci copii, 17 nepoţi şi şapte strănepoţi.

Preşedintele american Donald Trump a salutat rapid, într-un comunicat, transmis de Casa Albă, ”solidul său devotament faţă de ţara şi familia sa, pe care le-a servit neclintit de bine”.

”Ca soţie, mamă, bunică, femeie de militar şi fostă First Lady, doamna Bush a fost o militantă a familiei americane”, a adăugat el, salutând ”între cele mai mari împliniri ale ei recunoaşterea importanţei alfabetizării drept o valoare familială fundamentală care necesită îngrijiri şi protecţie”.

”REMARCABILĂ”

Barbara Pierce s-a născut în iunie 1925 în statul New York.

Ea l-a cunoscut pe George H. W. Bush la vârsta de 16 ani şi s-au căsătorit trei ani mai târziu.

Cei doi au avut şase copii, inclusiv George W. Bush, preşedinte al Statelor Unite din 2001 în 2009, şi Jeb Bush, guvernator al Floridei din 1999 în 2007 şi candidat înfrânt în alegerie primare republicane din 2016 în vederea alegerilor la Casa Albă. Fiica sa Pauline a decedat la o vârstă fragedă în 1953.

Soţul său, George H. W. Bush, a condus Statele Unite din 1989 în 1993.

În vârstă de 93 de ani, el suferă de maladia Parkinson, care-l obligă de mai mulţi ani să se deplaseze în scaunul cu rotile. El a fost spitalizat în ianuarie 2017 timp de 15 zile, din cauza unei pneumonii.

Jeb Bush a postat rapid pe Facebook un mesaj în care-şi evocă ”recunoştinţa” sa şi a familiei sale faţă de ”valul de dragoste şi susţinere faţă de mama mea în aceste ultime zile şi de-a lungul vieţii sale remarcabile”.

”Mama mea dragă a decedat la vârsta de 92 de ani (...), iar eu sunt trist, însă sufletele noastre sunt împăcate pentru că ştim că al său era”, a mărturisit într-un comunicat George W. Bush, evocând o ””Primă Doamnă fabuloasă şi o femeie cum n-a fost alta” şi declarându-se foarte ”norocos” că a avut-o ca mamă.

Fostul preşedinte Bill Clinton, care s-a instalat la Casa Albă după George şi Barbara Bush, i-a adus pe Twitter un omagiu ”unei femei remarcabile” care avea ”curaj şi graţie, inteligenţă şi frumuseţe”.

Jimmy Carter, preşedintele Statelor Unite din 1977 în 1981, s-a declarat ”întristat” de dispariţia Barbarei Bush, subliniind că ea a ”atins inimile a milioane de persoane cu căldura sa, generozitatea sa şi spiritul său vioi”.

"Barbara Bush era soclul unei familii devotate serviciului public”, au subliniat Barack şi Michelle Obama într-un comunicat, salutându-i ”generozitatea” şi modul în care a trăit, ”un testament al faptului că serviciul public este o vocaţie importantă şi nobilă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.