Fostul preşedinte american Barack Obama îşi reia serviciul în favoarea Partidul său Democrat, participând joi - pentru prima oară de când a plecat de la putere - la o reuniune de colectare de fonduri, un eveniment care rămâne totuşi privat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Barack Obama urma să susţină un discurs la o reuniune în favoarea unui nou comitet democrat, National Democratic Redistricting Committee, condus de fostul său secretar al Justiţiei Eric Holder.

Obiectivul comitetului este să finanţeze următoarele bătălii electorale la nivel local în statele americane, cu scopul afirmat de a prelua controlul foarte strategicei refaceri a circumscripţiilor Congresului, care va avea loc după 2020.

În Statele Unite, cele 435 de circumscripţii ale Camerei Reprezentanţilor sunt refăcute din zece în zece ani, în urma recensământului efectuat la zece ani. Următorul va avea loc în 2020.

Adunările locale, districte ale Congresului federal, sunt cele care retrasează limitele acestor circumscripţii. Republicanii deţin în prezent controlul asupra adunărilor locale în 32 dintre cele 50 de state.

”Refacerea echilibrului în democraţia noastră, prin apărarea unor hărţi electorale mai drepte şi mai inclusive este o prioritate a preşedintelui Obama”, a declarat purtătorul său de cuvânt Kevin Lewis, citat într-un comunicat transmis mai muktor publicaţii.

De la alegerile din 2010, republicanii deţin majoritatea în Camera Reprezentanţilor.

Barack Obama, în vârstă de 55 de ani, este relativ discret de când a plecat de la Casa Albă, pe 20 ianuarie.

După trei luni de vacanţă, el a participat la o conferinţă, în aprilie, la Chicago, unde a vorbit despre fundaţia sa, axată asupra tinerilor.

Însă în afară de câteva comunicate sau mesaje postate pe Twitter cu privire la subiecte precum sănătatea sau imigraţia, el a evitat să comenteze în mod direct activitatea succesorului său, Donald Trump - spre deosebire de Hillary Clinton, care îl critică cu regularitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.