Fostul preşedinte american Barack Obama îndeamnă la respingerea retoricii susceptibile să încurajeze atacuri armate ca cele din weekend, al căror bilanţ a crescut la 31 morţi, în Texas şi Ohio, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie să respingem cu putere discursuri pronunţate de oricare dintre liderii noştri ce alimentează o atmosferă de frică şi de ură sau care normalizează sentimentele rasiste”, a scris luni pe Twitter Barack Obama, fără să-l numească în mod direct pe succesorul său republican Donald Trump, acuzat de opoziţia deocrată de faptul că alimentează o ascensiune a intoleranţei în ţară.

”Numai un rasist ghidat de ură poate fi martorul a ceea ce s-a petrecut în weekend şi care, în loc să se ridice împotriva urii, se asociază cu apelul unui ucigaş în masă de a ne face ţara mai albă”, l-a atacat pe locatarul Casei Albe Beto O'Rourke, candidat în alegerile primare democrate în vederea alegerilor prezidenţiale din 2020, originar din El Paso.

Preşedintele american a condamnat luni ”rasismul” şi ”supremaţia albilor”, pe care este acuzat el însuşi că le alimentează.

După cele două drame, numeroşi aleşi din opoziţia democrată şi-au reiterat criticile faţă de retotica violentă împotriva imigraţiei a miliardarului republican, acuzat că alimentează ascensiunea intoleranţei în ţară.

”PENTRU MOMENT NIMIC NU INDICĂ UN MOBIL RASIST” ÎN ATACUL DIN OHIO

Pe de altă parte, ”pentru moment nimic nu indică un mobil rasist” în atacul armat soldat cu nouă morţi, în noaptea de sâmbără spre duminică, la Dayton, în Ohio, a anunţat şeful poliţiei acestui oraş situat în nord-estul Statelor Unite.

Anchetatorii nu exclud, însă, nicio pistă în acest stadiu preliminar al investigaţiilor, a precizat luni Richard Biehl, şeful Poliţiei din Dayton.

Atacatorul, un bărbat alb în vârstă de 24 de ani, a ucis nouă persoane - şase afroamericani şi trei albi, inclusiv pe sora sa - într-un cartier animat din oraş, după care a fost ucis prin împuşcare de poliţişti care patrulau în zonă.

Potrivit lui Richard Biehl, încărcătoarele găsite în apropiere de atacator sau în rucsacul său sugerează că ar fi putut să tragă ”până la 250 de gloanţe”.

”Deţinerea unui asemenea arsenal într-un mediu civil, fără reglementare, este problematică”, a subliniat poliţistul.

El a precizat că 14 dintre cele 30 de persoane rănite au fost atinse de tiruri.

Unul dintre răniţi este un prieten al surorii atacatorului, care a fost împuşcat cu ”un glonţ în tors”, potrivit lui Biehl.

Cei trei tineri au sosit împreună în cartierul istoric Oregon, unde se află numeroase baruri, restaurate şi discoteci. Însă atacatorul s-a îndepărtat, ulterior, de cei doi.

Poliţia l-a interogat pe acest preten, care ”cooperează”, a precizat poliţistul, fără să spună mai multe.

Acest atac a intervenit la 13 ore după un prim carnagiu, comis în celălalt capăt al ţării, la El Paso, în Texas.

Un bărbat alb, autorul unui material împotriva imigranţilor postat online înaintea crimei, a ucis sâmbătă 20 de clienţi într-un supermarket Walmart, în acest oraş situat la frontiera cu Mexicul.

Bilanţul acestui atac a crescut la 22 de morţi.

Atacatorul a fost reţinut şi inculpat şi riscă pedeapsa cu moartea.

Însă atacul său relansează dezbaterea asupra ameninţării pe care o reprezintă extrema dreaptă în Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.