Ministerul azer de Externe anunţă miercuri, într-un comunicat, că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite la Baku, după ce s-a deschis focul, în noaptea de luni spre marţi, asupra unui vehicul aparţinând Ambasadei Azerbaidajanului la Washington, care a informat agenţiile americane cu privire la incident şi le-a remis înregistrări ale unor camere de supraveghere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Baku anunţă că şi-a exprimat pe lângă oficialul american convocat ”îngrijorarea gravă şi nemulţumirea” faţă de reacţia americană şi i-a cerut asigurarea securităţii misiunii diplomatice azere.

Ministerul deplânge în comunicat ”natura sistematică” a unor atacuri ale unor misiuni azere în străinătate, comise de către ”membri radicali ai comunităţilor armene”, în mai multe ţări”, şi denunţă ”acte de vamdalism” ale ambasadelor azere la Washington, Paris, Beirut şi în alte oraşe şi îşi exprimă ”îngrjorarea gravă” faţă de acestea.

”Asigurarea securităţii misiunilor diplomatice azere în străinătate este responsabilitatea ţărilor-gazdă, potrivit Convenţiei internaţionale (de la Viena), iar în acest sens subliniem încă o dată necesitatea efectuării unor investigaţii adecvate în fiecare caz în parte şi asigurarea securităţii ambasadelor şi diplomţailor la nivelul adecvat”, subliniază Baku în acest comunicat.

Baku acuză Armenia de ”transformarea terorismului în politică de stat” şi de recurgerea la ”mijloace teroriste” în întregul Azerbaidjan, inclusiv în capitala azeră, pentru a-şi ”realiza revemdicările teritoriale” privind regiunea separatistă azeră Nagorno Karabah, după ce şi-a declarat independenţa în 1991.

Ministerul acuză, de asemenea, că ”24 de diplomaţi turci din diverse ţări din lume au devenit ţinte ale terorismului armean”.

El îşi exprimă regretul faţă de faptul că ”nici atentatele din ultimele zile şi nici dosarele penale deschise în 2020 în capitale europene şi la Los Angeles cu privire la atacuri vizând misiuni diplomatice şi ,membri ai comunităţii azere nu au fost traduse în justiţie” şi denunţă o ”impunitate care încurajează grupuri radicale armene la noi provocări”.

Baku ”condamnă puternic acte criminale ale unor forţe radicale, în alte ţări, care au la bază ura faţă de misiuni, diplomaţi azeri şi proprietăţile acestora şi cere ca agenţiile însărcinate cu împiedicarea unor astfel de provocări în ţările respective să-şi facă datoria cu responsabilitate”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.