Teheranul nu a fost implicat în atacul din weekend al grupării militante Hamas asupra Israelului, a declarat marţi ayatollahul Ali Khamenei, autoritatea supremă a Iranului, dar el a salutat ceea ce a numit înfrângerea "ireparabilă" a Israelului din punct de vedere militar şi al serviciilor de informaţii, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Sărutăm mâinile celor care au planificat atacul asupra regimului sionist", a declarat Ali Khamenei, în primul său discurs televizat de la atacul Hamas, în care a apărut purtând o eşarfă palestiniană.

"Acest cutremur devastator (atacul Hamas) a distrus unele structuri critice (în Israel) care nu vor putea fi reparate uşor. Propriile acţiuni ale regimului sionist sunt de vină pentru acest dezastru", a declarat Khamenei.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Israelul acuză de mult timp liderii religioşi ai Iranului că alimentează violenţa prin furnizarea de arme către Hamas. Teheranul, care nu recunoaşte Israelul, afirmă că oferă sprijin moral şi financiar grupului care controlează Fâşia Gaza. Sprijinirea cauzei palestiniene a fost un pilon al Republicii Islamice de la revoluţia din 1979 şi o modalitate prin care ţara dominată de şiiţi s-a transformat într-un lider al lumii musulmane.

Luni, Statele Unite au spus că Iranul a fost complice la atacul Hamas împotriva Israelului, dar au adăugat că nu au informaţii sau dovezi care să susţină această afirmaţie. Cel mai important general american a avertizat luni Iranul să nu se implice în criză, spunând că nu doreşte ca acest conflict să se extindă.

După o nouă noapte de raiduri aeriene continue asupra enclavei palestiniene, Israelul a anunţat marţi că a restabilit controlul asupra frontierei cu Gaza şi că a pus mine acolo unde militanţii au dărâmat barierele de securitate în timpul asaltului sângeros din weekend.

Khamenei a avertizat că un atac asupra Fâşiei Gaza ar "dezlănţui un torent de furie mult mai puternic".

"Regimul de ocupaţie caută să se prezinte ca o victimă pentru a-şi intensifica şi mai mult crimele. Acesta este un calcul greşit . Va duce la un dezastru şi mai mare", a declarat Khamenei.

Canalele de televiziune israeliene au anunţat marţi că bilanţul atacului Hamas a ajuns la 900 de morţi şi cel puţin 2.600 de răniţi. Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat, la rândul său că începând de sâmbătă, cel puţin 687 de palestinieni au fost ucişi şi 3.726 au fost răniţi în urma loviturilor aeriene israeliene asupra enclavei supuse unei blocade.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.