Apărători ai dreptului la avort şi-au retras un recurs formulat la Curtea Supremă a Statelor Unite cu scopul de a împiedica statul Texas să interzică întreruperea voluntară a sarcinii în timpul pandemiei noului coronavirus, în urma unei răsturnări de situaţie în justiţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O Curte federală de Apel a hotărât luni seara că autorităţile din acest stat conservator nu pot include avortul pe bază de medicamente pe lista ”operaţiilor neurgente” - interzise în timpul crizei noului coronavirus.

Eficiente în întreruperea unei sarcini în primele săptămâni, aceste proceduri constau în administrarea unor pastile la un interval de aproximativ 30 de ore şi nu sunt ”proceduri chirurgicale”, au pledat în justiţie apărătorii dreptului la avort.

Însă autorităţile din Texas - al căror exemplu a fost urmat de mai multe alte state conservatoare - au decis să interzică avortul - cu scopul de a rezerva paturile din spitale şi echipamentul de protecţie pentru bolnavii de covid-19 şi îngrijitorii acestora.

Aplicarea acestei decizii ”avorturilor prin intermediul medicamentor, în pofida faptului că nu sunt vizate, arată că este vorba despre un pretext şi nu are o legătură reală cu criza sanitară”, a stabilit judecătorul James Dennis de la o Curte federală de Apel de la New Orleans.

În urma acestei hotărâri - a cincea în acest dosar - apărătorii dreptului la avort au retras marţi un recurs formulat la cea mai înaltă jurisdicţie din ţară - care a devenit caduc -, în pofida faptului că avorturile chirurgicale rămân - în parte - interzise în Texas.

Alte tribunale federale au împiedicat Alabama şi Oklahoma să suspende dreptul femeilor de a avorta în timpul crizei sanitare cauzată de noul coronavirus.

Această bătălie judiciară este ultima dintr-o serie, într-o ţară care rămâne foarte împărţită la aproape 50 de ani de la legalizarea avortului de către Curtea Supremă.

Statele din zona de coastă garantează un acces relativ uşor la întreruperea voluntară a sarcinii, însă state mai religioase - din sud şi din centru - şi-au multiplicat legislaţia restrictivă şi au obligat numeroase clinici să-şi închidă uşile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.