Israelul l-a expulzat în Franţa, duminică, pe avocatul franco-palestinian Salah Hamouri, care a fost reţinut fără acuzaţii oficiale în închisorile israeliene încă din luna martie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Salah Hamouri „a fost deportat în această dimineaţă în Franţa, în urma deciziei ministrului de Interne Ayelet Shaked de a-i retrage statutul de rezidenţă”, a anunţat Ministerul de Interne israelian într-un comunicat.

Familia lui Hamouri şi cei din campania de susţinere se aşteptau la o deportare duminică dimineaţă, în zborul dintre Tel Aviv şi Paris al companiei aeriene israeliene El AL.

Hamouri, în vârstă de 37 de ani, a fost condamnat în martie la trei luni de detenţie administrativă, o măsură controversată care permite Israelului să închidă suspecţii fără acuzaţii oficiale.

Bănuit de Israel de legături – ceea ce neagă – cu Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP), o organizaţie considerată teroristă de statul evreu şi de Uniunea Europeană, Hamouri aflase la sfârşitul lunii noiembrie că va fi deportat în decembrie în Franţa.

Dar deportarea sa a fost amânată în urma audierilor din instanţa militară, avocaţii săi contestând ordinul său de deportare şi, de asemenea, revocarea statutului său de rezident al Ierusalimului de Est.

Născut în această parte a Oraşului Sfânt, anexat şi ocupat de statul evreu, Salah Hamouri nu are naţionalitate israeliană, dar are un permis de şedere, pe care autorităţile israeliene l-au revocat, pe care îl contestă.

Totuşi, la începutul lunii decembrie, autorităţile israeliene au confirmat revocarea statutului său, deschizând astfel calea unei expulzări iminente, în ciuda unei noi audieri programate pentru 1 ianuarie.

De vineri seara, indiciile de expulzare duminică dimineaţa s-au înmulţit, deputatul arab-israelian Aïda Touma-Slimane scriind, de altfel, sâmbătă seara ministrului Apărării Benny Gantz, pentru a preveni expulzarea, decretată însă de ministrul de Interne Ayelet Shaked.

„Este o realizare extraordinară să fi putut produce, chiar înainte de încheierea mandatului meu, expulzarea sa”, a spus Shaked duminică.

Expulzarea lui Hamouri vine cu puţin timp înainte de formarea unui nou guvern în Israel condus de Benjamin Netanyahu, câştigător al alegerilor legislative de la 1 noiembrie, şi aliaţii săi din partidele ultra-ortodoxe şi de extremă dreaptă.

Expulzarea lui Salah Hamouri este un „test” pentru locuitorii Ierusalimului de Est, a pledat recent avocatul său Leah Tsemel, spunând că se teme că viitorul guvern israelian va spori revocările permiselor de şedere palestinienilor născuţi în Oraşul Sfânt.

„Această expulzare este o manevră menită să împiedice activitatea lui Salah Hamouri în favoarea drepturilor omului, dar şi o expresie a obiectivului politic pe termen lung al autorităţilor israeliene, care este diminuarea dimensiunii populaţiei palestiniene din Ierusalim. Est”, au declarat, duminică, Amnesty International şi ONG-urile franceze.

Autorităţile israeliene l-au deportat pe Salah Hamouri din oraşul său natal, Ierusalim, în Franţa pentru „lipsa de supunere” faţă de o putere ocupantă”, au spus susţinătorii săi.

"Nu credeam că este posibil să expulzăm o persoană din ţara natală. Este cetăţean francez, este mai mult palestinian. S-a născut la Ierusalim, a trăit şi a crescut aici (...) Rădăcinile lui sunt aici", a spus mama sa, Denise Hamouri.

Ea îl îndemnase pe preşedintele francez Emmanuel Macron să facă presiuni asupra Israelului pentru a suspenda expulzarea şi a-i permite lui Salah Hamouri să călătorească liber între Ierusalim şi Franţa, ţara în care locuiesc în prezent soţia sa, Elsa Lefort, şi cei doi copii ai lor.

Hamouri a fost închis în Israel între 2005 şi 2011 pentru că a participat la tentativa de asasinare a lui Ovadia Yossef, fostul rabin şef al Israelului şi fondator al partidului ultraortodox Shass, înainte de a fi eliberat în 2011, ca parte a unui schimb de prizonieri care a permis eliberarea soldatului franco-israelian Gilad Shalit.

Devenit el însuşi avocat, a lucrat pentru ONG-ul Addammeer, care apără prizonierii palestinieni. Dar acest ONG a fost plasat în ultimele luni pe lista organizaţiilor teroriste din Israel.

Şi mai mult, Amnesty International a ajuns la concluzia, după ce a analizat telefonul mobil al lui Hamouri, că acesta a fost piratat de programul spion Pegasus al companiei israeliene NSO.

Acest ultim dosar a dat naştere unei plângeri legale a franco-palestinianului din Franţa împotriva acestei companii de securitate cibernetică a cărei tehnologie este suspectată de un consorţiu de jurnalişti că ar fi fost folosită pentru a spiona smartphone-ul preşedintelui Macron.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.