Avocata liberală Zuzana Caputova va deveni prima prima femeie şef de stat în Slovacia, potrivit rezultatelor parţiale aproape complete din turul al doilea al alegerilor publicate sâmbătă seară de Oficiul de statisitici, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Militanta anticorupţie a obţinut 58,38% din voturi, conform rezultatelor din 99,84% de birouri electorale. Rivalul ei, Maros Sefcovic, comisar european susţinut de actuala putere, a fost creditat de 41,61% din voturi. 

Imediat după publicarea primelor rezultate, Caputova a lansat un apel slovacilor pentru a se uni. 

"Să căutăm ceea ce ne uneşte, să punem cooperarea mai presus de interesele personale", a spus ea în faţa presei. 

"Pentru mine, această alegere a dovedit că putem câştiga fără a ne ataca adversarii şi cred că această tendinţă se va confirma la alegerile pentru Parlamentul european şi la legislativele slovace de anul viitor", a declarat viitoarea preşedintă. 

Rezultatul său, a spus ea preşedinta, arată "că este posibil să nu cedezi populismului" şi "să câştigi încrederea oamenilor fără să recurgi la un vocabular agresiv şi la atacuri persoanale". 

Rivalul ei şi-a recunoscut înfrângerea. "Tocmai am vorbit cu doamna Caputova şi am felicitat-o pentru victorie. I-am trimis un buchet de flori pentru că prima femeie preşedinte a Slovaciei merită un buchet de flori", a declarat Sefcovic.     

Pentru preşedintele în exerciţiu Andrej Kiska "mai multe ţări ne invidiază că am ales un preşedinte care simbolizează valorile precum decenţa". 

"Slovacia este în criză morală şi are nevoie de un preşedinte ca Zuzana Caputova", a adăugat el. 

Prim-ministrul Peter Pellegrini şi-a exprimat speranţa "unei cooperări constructive" cu noua şefă a Statului.                

Victoria detaşată a Zuzanei Caputova poate fi explicată, potrivit experţilor, de un val de nemulţumire populară faţă de putere după asasinatul jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak şi a logodnicei sale anul trecut.                

Jurnalistul se pregătea să publice un articol despre presupusele legături dintre politicieni slovaci şi mafia italiană.

Jurista în vârstă de 45 de ani a participat atunci, alături de mii de slovaci, la manifestări de amploare inedită care au dus la demisia prim-ministrului Robert Fico. 

Până în prezent cinci persoane au fost reţinute în cazul asasinatului, între care cel care ar fi comandat acţiunea - un multimilionar care avea legături cu Smer-SD.              

Joi, Parlamentul European a cerut Slovaciei să continue investigaţia "inclusiv asupra tuturor conexiunilor politice posibile".

Luni, candidata liberală a primit sprijinul lui Jozef Kuciak, fratele jurnalistului asasinat. "Voi vota cu siguranţă pentru Zuzana Caputova. Nu voi vota pentru o persoană susţinută de oligarhi şi de oamenii lor care m-au lăsat fără frate şi cumnată", a scris el pe Facebook.

Analiştii o compară pe Caputova cu preşedintele francez Emmanuel Macron, un alt outsider care a ajuns la putere în 2017 cu un program reformist. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.