Avionul A340 aparţinând companiei româneşti Legend Airlines, reţinut pe aeroportul din Vatry de joi, a redecolat luni, de Crăciun, la ora locală 14.30 (15.30, ora României), cu 301 dintre cei 303 pasageri indieni la bord, către India, relatează The Huffington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aeronava, care a venit de la Dubai şi urma să se ducă în Nicaragua se înfreaptă către Fujaïrah, în Emirateke Arabe Unite (EAU), potrivit site-ului specializat Flight Radar.

Un grup de pasageri care refuza să urce la bord şi cerea să se întoarcă la Dubai sau să fie condus în Nicaragua, a întârziat plecarea, prevăzută în dimineaţa Crăciunului, potrivit BFMTV.

Suspiciuni cu privire la trafic de persoane - care au justificat blocarea aeronavei şi a pasagerilor acesteia - nu au fost îndepărtate definitiv de către justiţia franceză.

Audieri care au avut loc duminică, în Ajunul Crăciunului, pe aeroport, amenajat în mod excepţional în acest sens, au continuat luni în cazul a doi dintre pasageri, prezentaţi în faţa unui judecător de instrucţie în vederea unei eventuale inculpări.

Până la urmă, ei au fost elberaţi luni după-amiaza, în urma acestei audieri.

Cei doi bărbaţi, în vârsră de 23 şi 39 de ani, au fost plasaţi în arest preventiv vineri, suspectaţi de faptul că au jucat un rol într-o filieră a imigraţiei clandestine.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, documentele de îmbarcare ale unora dintre pasageri se aflau în bagajele celor doi bărbaţi - unele dintre ”elementele care sugerează că ar fi putut avea un rol”.

Însă pasagerii au urcat de bunăvoie în acest avion, iar calificarea de trafic de persoane în bandă organizată nu a fost reţinută în acest stadiu, porivit acestei surse.

Duminică, justiţia a anulat procedura de menţinere în sala aeroportului a celor 300 de pasageri.

Călătorii indieni au fost reţinuţiizolaţi, de joi şi până duminică, în clădire, unde au fost trimise de urgenţă paturi de campanie.

În urma acestor prime hotărâri ale justiţiei franceze, Vama a renunţat la o procedură cu privire la ceilalţi pasageri.

Avocaţii lor au denunţat la BFMTV condiţii ”nedemne” în care au fost reţinuţi.

Potrivit unei ordonanţe a unei judecătoare de libertăţi şi detenţie (JLD), ei au fost reţinuţi timp de mai multe ore ”fără să se cunoască motivul”, la începutul procedurii, şi fără să fie informaţi cu privire la drepturile pe care le au ”într-un termen rezonabil”.

Aceste nereguli constituie ”o atingere disproporţionată a drepturilor persoanei”, potrivit acestei hotărâri.

Aceste elemente au crecut presiunea în vederea permiterii plecării avionului cât mai rapid.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.