Oficialul a cărui plângere a dus la investigaţia pentru destituirea preşedintelui american Donald Trump s-a oferit să răspundă direct întrebărilor republicanilor din Comisia de informaţii din Camera Reprezentanţilor, care conduce ancheta, a declarat duminică unul dintre avocaţii acestuia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mark Zaid a spus că oferta a fost făcută pentru a contracara eforturile republicanilor, în frunte cu Trump, de a-l demasca pe avertizorul de integritate, un membru al comunităţii de informaţii a cărui identitate nu a fost făcută publică.

Informaţia referitoare la această ofertă a apărut în timp ce Trump a cerut duminică, în mod direct, ca avertizorul de integritate să îşi facă cunoscută identitatea.

Republicanii ”au încercat să expună identitatea clientului npstru, ceea ce i-ar putea pune în pericol siguranţa lui şi a familiei sale”, a scris Zaid pe Twitter.

Republicanii s-au plâns că regulile investigaţiei pentru demitere care are loc în Camera Deputaţilor, controlată de democraţi, sunt incorecte pentru ei şi că sunt restricţionaţi în interogarea avertizorului de integritate.

Acesta s-a oferit iniţial să răspundă în scris întrebărilor Comisiei pentru informaţii din Cameră. Zaid a spus că noua ofertă, adresată sâmbătă congresmanului Devin Nunes, cel mai proeminent membru republican al comisiei, reflectă dorinţa clientului său ca plângerea sa să fie tratată fără părtinire.

Politica Comisiei pentru informaţii este de mult timp de a proteja identitatea avertizorilor de integritate.

Trump este supus unor presiuni tot mai mari pe măsură ce Camera Reprezentanţilor avansează cu investigaţia împotriva sa, pentru a vedea dacă a solicitat sprijinul Ucrainei, în perspectiva campaniei pentru realegerea sa ca preşedinte, anul viitor.

Liderii din Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi, se aşteaptă să înceapă audierile publice în următoarele câteva săptămâni.

Investigaţia a fost lansată după plângerea avertizorului de integritate, oficial al comunităţii de informaţii, îngrijorat că acţiunile preşedintelui faţă de Ucraina au fost ilegale şi au pus în pericol securitatea naţională.

”Avertizorul de integritate a greşit atât de mult încât trebuie să iasă în public. Presa ştirilor false ştie cine este, dar, fiind un braţ al Partidului Democrat, nu vrea să îl divulge pentru că va avea de plătit. Dezvăluiţi cine este avertizorul de integritate şi puneţi capăt farsei demiterii”, a scris Trump pe Twitter.

Trump l-a atacat în repetate rânduri pe agentul de integritate şi a cerut ca identitatea acestuia să fie făcută publică. Preşedintele neagă orice ilegalitate, afirmând că suspendarea este motivată politic.

Apelul de duminică este primul prin care Trump a cerut în mod direct ca avertizorul de integritate să îşi facă publică identitatea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.